Slovenija
16 ogledov

Nevarna zaradi teme

Križišče na Kidričevi ulici je zaradi talnih LED-lučk, ki začnejo utripati, ko s Žurnal24 main
Križišča. LED-lučke so učinkovite, a drage. Izboljšati bo treba še razsvetljavo.

“Nekateri prehodi za pešce so res slabo osvetljeni. Oddelku za infrastrukturo smo že podali pripombe in priporočila, a odgovarjajo, da je v pripravi nova zakonodaja glede svetilnosti, ki predvideva zmanjševanje svetlobnih vplivov,” je povedal predsednik sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Andrej Kompara.

Novogoričani se namreč pritožujejo nad slabo osvetljenimi križišči v mestu, še posebno zdaj, ko je tema že zgodaj popoldne. Zato so se že dogajale prometne nesreče, tudi take s smrtnim izidom.

Zavzemam se za celovito ureditev javne razsvetljave, in to bomo tudi izpeljali.
Matej Arčon, novogoriški župan

Seksi LED-lučke
Pozitiven ukrep v tej smeri so talna LED-svetila pred prehodi za pešce, ki so jih za zdaj namestili na dveh križiščih, pred občinsko stavbo in pred glavno lekarno. Ljudje so jih dobro sprejeli. Pravijo, da so učinkovita, pa tudi seksi. Veliko jih meni, da bi morali z njimi opremiti vsa kritična križišča in da bi to prispevalo tudi k prepoznavnosti mesta. “Namestitev LED-lučk za eno križišče stane okrog šest tisoč evrov,” je povedal vodja občinske redarske službe Vojko Turk in dodal, da gre za nadstandard, tako da bo opremljanje križišč s to novostjo odvisno od denarja. Pojasnil je, da nameravajo obe križišči, ki sta že opremljeni z LED-lučkami, januarja oziroma februarja dodatno osvetliti z javno razsvetljavo.

Racionalizacija razsvetljave
“Najbolj kritične prehode za pešce je treba takoj urediti,” meni župan Matej Arčon, ki se zavzema za celovito ureditev javne razsvetljave na območju občine. Prepričan je, da se na nekaterih mestih energija troši zaman, tako da na tem področju vidi še rezerve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.