Slovenija
18 ogledov

Nevarne celjske luknje

20 tisoč evrov odškodnine od MOC zahteva Zvone Laharnar, ki si je pri padcu pošk Žurnal24 main
Mestno jedro. Tlakovci odstopajo, ljudje se spotikajo, jaški popuščajo. Občina: Tlakovce redno vzdržujemo.

Sprehod skozi mestno jedro je lahko tudi nevaren, opozarja bralka, ki se je pred dnevi skoraj spotaknila pred hotelom Evropa. “Mesto, kjer je nekaj tlakovcev dobesedno manjkalo, tudi ni bilo nič posebej označeno, zato je povsem mogoče, da je že kdo padel. Sama sem se zadnji hip ujela, nekdo drug pa take sreče morda ne bo imel, zato naj pristojni za to čim prej poskrbijo,” dobronamerno svetuje bralka.

Tudi pokrovi popuščajo
Pred tremi meseci je občanka med hojo po Kocbekovi ulici stopila na pokrov jaška, ki se je pod njeno težo udrl, zaradi česar je padla v približno meter in pol globok jašek ter se pri tem lažje poškodovala. Pri tem so morali posredovati tudi celjski poklicni gasilci in reševalci, ki so poškodovano žensko prepeljali v nadaljnjo oskrbo v celjsko bolnišnico. Več težav je sicer pozimi, ko je padcev, zlasti na poledenelih površinah več, le redki občani pa se odločijo za tožbo.

Toži za 20 tisočakov
Zvone Laharnar se je odločil za tožbo in na Mestno občino Celje (MOC) naslovil odškodninski zahtevek za 20 tisoč evrov. Padel je na poledeneli površini pred lastnim blokom in si poškodoval roko. “Imel sem že tri operacije, pa roka še vedno ni vredu,” pravi Laharnar, ki bi ravno prejšnji teden znova moral na sodišče, a je obravnava, menda zaradi odsotnosti sodnice, odpadla. “Očitno se bo še kar vleklo,” pravi Laharnar.

Čakajo na denar
Temeljita obnova ulic.
MOC se je prijavila na razpis za nepovratna sredstva, s katerimi se bodo lotili temeljite obnove ulic, ki bo trajala več let. “Zamenjati nameravamo tudi komunalne vode in ker gre za staro mestno jedro, se bo za poseg v zemeljske plasti treba dogovoriti tudi s strokovnjaki na zavodu za varstvo naravne in kulturne dediščine,” pravi župan Bojan Šrot.

Na oddelku za splošne zadeve MOC so nam pojasnili, da so tožbi ugovarjali, saj tožnik ni navedel, kje točno je padel. “Zatem smo ugotovili, da se je to zgodilo na intervencijski poti okoli objektov Na zelenici, kjer mora vzdrževanje zagotoviti MOC oziroma izvajalec Vzdrževanje in obnova cest (VOC), s katerim imamo sklenjeno pogodbo. Po našem mnenju je tožnik sam odgovoren za škodni dogodek, saj se je padec zgodil pred njegovim domom, kar pomeni, da je razmere dobro poznal in je padec lahko povzročila le njegova nepazljivost pri hoji,” še pojasnjujejo na MOC.

Obeta se obnova
“Tlakovce vzdržujemo redno in jih po potrebi tudi krpamo. Pozimi skrbimo, da je površina peskana in ne soljena,” so nam na vprašanje, kako skrbijo za tlakovce v mestu, odgovorili na oddelku za okolje in prostor ter komunalo MOC. Dodali so, da odškodninskih zahtevkov do zdaj, kar se mesta tiče, niso prejeli, sicer pa se pripravljajo na celovito obnovo mestnega jedra, ko naj bi zamenjali tudi tlakovce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.