Slovenija
675 ogledov

Nevarni melanom. Opazujte znamenja!

Melanom je najbolj nevarna oblika kožnega raka, ki se brez zdravljenja lahko kon
1/3
Žurnal24 main
Melanom ali "črni kožni rak" velja za najbolj nevarno obliko kožnega raka. Nujno samopregledovanje kože in znamenj. Ob dnevu boja proti melanomu brezplačni preventivni pregledi po vsej Sloveniji.
Kako prepoznate nevarnosti in na kaj morate biti pozorni? Preverite v GALERIJI.

Melanom se lahko pojavi v različnih oblikah in ni nujno, predvsem v zgodnjih stadijih, da gre za raščo nad kožo. "Zato ne smemo prezreti nikakršne na novo zrasle ali že obstoječe spremembe oziroma znamenja na koži, ki se kakorkoli spreminja," so ob slovenskem dnevu boja proti melanomu opozorili v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL). 

Z letošnjim sloganom ob dnevu boja proti melanomu - Poznate svoja znamenja? Vaša koža je vaša prihodnost - zdravniki še posebej opozarjajo na pomembnost rednega mesečnega samopregledovanja kože in znamenj ter pozornega spremljanja sprememb na koži in novonastalih znamenj, kar je pomembno za zgodnje odkritje malignega melanoma in izid zdravljenja.

Znamenja opazujte pozorno!
Še posebej morate biti pozorni na vsako spremembo velikosti, barve, oblike, robov ali debeline že obstoječih znamenj in ostalih tvorb, kar je ključno za zgodnje prepoznavanje melanoma, opozarjajo dermatovenerologi.

"Svetli" bolj ogroženi
V rizično skupino za razvoj melanoma spadajo ljudje s svetlo poltjo in svetlimi ali rdečimi lasmi, katerih koža na soncu hitro pordeči in ne porjavi, pa tudi ljudje z velikim številom pigmentnih znamenj ali ljudje z neobičajnimi znamenji.

"Želimo, da bi samopregledovanje kože prišlo v navado ljudem, kot redno umivanje zob, saj vemo, da v napredovali fazi melanom lahko zaseva v notranje organe in ogrozi življenje bolnika. Statistični podatki kažejo, da je preživetje bolnikov z melanomom najboljše pri debelinah tumorja pod en milimeter," je pojasnila Tanja Planinšek Ručigaj, predstojnica Dermatovenerološke klinike UKCL.

Šele v zadnjih letih, po številnih projektih z namenom ozaveščanja prebivalstva o nujnosti samopregledovanja kože, mnogi bolniki na pregled pridejo prej, ko se tumor še ni razširil, kažejo izkušnje iz UKCL.

Pametno z izpostavljanjem soncu!
Najpogostejši vzrok nastanka vseh vrst kožnega raka so ultravijolični (UV) žarki.  Znano je, da ponavljajoče, posebno pa intenzivno izpostavljanje soncu, katerega posledica so sončne opekline, posebno v otroštvu, zvišuje tveganje za razvoj melanoma in nemelanomskih kožnih rakov.

Melanom je najbolj nevarna oblika kožnega raka. V približno 30 odstotkih primerov se razvije v že obstoječem kožnem znamenju, v približno 70 odstotkih pa se pojavi kot novo znamenje kjerkoli drugje na koži.

Preventiva je nujna
Zaščita pred škodljivimi vplivi UV-sevanja je nujna, poudarjajo strokovnjaki. Najprej mehanična, to je neizpostavljanje sončnim žarkom v najbolj vročem delu dneva oziroma zaščitna oblačila, pokrivala in očala, potem šele kemična.

"Šele kadar se fizično ne moreme zaščititi pred soncem, je pomembno, da izberemo kakovostne pripravke za zaščito pred soncem ter jih redno in pravilno nanašamo na kožo. Tako zmanjšamo možnost nastanka melanoma. Vsakodnevna uporaba učinkovite zaščite pred soncem varuje pred melanomom," svetujejo v UKCL.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.