Slovenija
1575 ogledov

"Nevarnost, da Slovenija postane migrantski žep"

Italijanska policija Profimedia
Slovenski evroposlanci kritični do Salvinijevih izjav o fizičnih ovirah na meji.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je v petek ob robu podpisa pogodbe o madžarskih vlaganjih v tržaško pristanišče dejal, da namerava Italija z vsemi razpoložljivimi sredstvi nadzorovati svoje meje, tudi tisto s Slovenijo. Salvinijev obisk v Trstu so spremljali protesti. Ti so napovedani tudi na Goriškem in nekaterih mejnih prehodih.

Na italijansko-slovenski meji sicer od 1. julija na pobudo Slovenije delujejo mešane policijske patrulje.

Napovedi so doživele obsodbe v državnem zboru, med drugim so v poslanskih skupinah ocenjevali, da bi bile fizične ovire nesprejemljive in neevropske, medtem ko so mnenja o mešanih patruljah še vedno različna.

Grims: Imamo varnostno impotentno vlado

Aktualno dogajanje v odnosih z Italijo je popolna katastrofa in dokaz, da imamo "varnostno in razvojno impotentno vlado", je danes v izjavi za medije dejal poslanec SDS Branko Grims. Kot je poudaril, bi morala biti ustrezno varovana že bosansko-hrvaška meja, s strani Slovenije pa schengenska meja. Če bi se to mejo ustrezno zaprlo, potem poteze Avstrije in Italije ne bi bile potrebne, je poudaril.

Po Grimsovem mnenju bi bili slovenska policija in vojska, če bi jima vlada dala potrebna pooblastila, brez težav sposobni zaščititi južno mejo. Glede na to, da se meje na jugu ne brani, je po besedah poslanca povsem logično, da se postavljajo meje na severu in zahodu.

Tudi po mnenju SMC bi bile fizične ovire na notranji schengenski meji med Slovenijo in Italijo "nesprejemljive in neevropske". Kot so poudarili v stranki, zanje ni nobenega razloga, ki bi imel osnovo v podatkih o nedovoljenih prehodih meje.

Hrvaška meja | Avtor: Profimedias Profimedias

Pomembna sta zaupanje in sodelovanje med državami članicami schengenskega prostora in skupne patrulje dveh schengenskih držav so namenjene predvsem temu - krepitvi zaupanja, so navedli. EU potrebuje učinkovit nadzor predvsem na svojih zunanjih mejah.

LMŠ: Preprečevanje tihotapskih in kriminalnih združb

Da ne gre za zapiranje meja, pač pa za kontrolo obmejnega pasu, in da je glavna naloga mešanih slovensko-italijanskih patrulj preprečevanje tihotapskih in kriminalnih združb, so poudarili tudi v LMŠ. Je pa poslanec Igor Peček v sredinem pogovoru za POP TV izrazil pričakovanje, da bo EU svoj napor usmerila k skupnemu varovanju zunanjih meja EU tudi na kopnem.

Trend bi moral biti zaskrbljujoč za celotno EU, saj so napovedani ukrepi na slovensko-italijanski meji nesorazmerni s prehodi prebežnikov, je ocenil poslanec SD Matjaž Nemec. Nad Salvinijevimi besedami je po njegovem opažanju sicer še bolj ogorčeno italijansko prebivalstvo ob slovenski meji. "Zavedajo se, kako lahko en posameznik s preveliko mero populizma in nacionalizma zruši sanje več generacij," je pojasnil.

Nemec je tudi ocenil, da je dialog notranjega ministra Boštjana Poklukarja s Salvinijem ni več konstruktiven, zato je pozval premierja Marjana Šarca, naj se začne pogovarjati z njegovim italijanskim kolegom. Osredotočiti bi se morali na hrvaško-bosansko mejo kot mejo EU, je še povedal.

Levica: Ni razlike v retoriki italijanske in slovenske desnice

Poslanec Levice Primož Siter pa je v izjavi za medije ocenil, da med retoriko slovenske in italijanske desnice v bistvu ni razlike. "Edina razlika je v tem, da je slovenska desnica svojo žico že dobila, italijanska pa k njej kliče zdaj," je pojasnil.

Kot je poudaril, pa je žica nedopustna in "ni odgovor na migrantsko vprašanje". "Zato Salvinijevo neofašistično retoriko v Levici najostreje obsojamo," je dodal Siter.

V NSi Salvinijevega zaostrovanja retorike niso dodatno komentirali, so pa spomnili, da so že zahtevali sklic nujne seje odbora za notranje zadeve, na kateri bi obravnavali mešane policijske patrulje. Poudarili so, da imajo te lahko negativne posledice.

"Gre za enotni gospodarski in kulturni prostor. Slovenci na obeh straneh meje ne želijo nikoli več biti deljeni z zidom ali celo z žico," je dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec. Po mnenju NSi bodo tisti, ki jih bodo mešane patrulje zajele, ostali v Sloveniji, ki ima zelo "radodarno" azilno zakonodajo.

SAB: Neevropska poteza

V DeSUS pa so  opozorili, da EU v povezavi z reševanjem migrantske krize nima pravega odgovora. Tako je vsaka država primorana reševati to vprašanje na svoj način, pri čemer je italijanski način spopadanja s to problematiko skladen s premisami sedanje italijanske notranje in zunanje politike, ki sta nacionalistično obarvani, so navedli.

žica  | Avtor: T. L. T. L.

Kot so dodali v DeSUS, slovensko notranje ministrstvo skupaj s policijo relativizira problematiko.

V SAB bi z mešanimi policijskimi patruljami raje okrepili nadzor na meji s Hrvaško, pri čemer bi Sloveniji lahko pomagali tudi Italija in Avstrija. "Ukrep z mešanimi policijskimi patruljami na naši zahodni meji je neevropska poteza, enako kot nadzor Avstrijcev na severni meji," so navedli v poslanski skupini.

Izpostavili so, da problema migracij nobena država ne bo mogla rešiti sama, pač pa ga je treba rešiti skupaj s krepitvijo nadzora na zunanjih mejah in sprejemom učinkovite azilne in migracijske politike na ravni EU.

Kritični tudi evropski poslanci

Večina evropskih poslancev iz Slovenije je kritičnih do napovedi italijanskega notranjega ministra o možnosti fizičnih ovir na slovensko-italijanski meji. Nekateri so v pisnih odgovorih napovedali, da bodo o tem spregovorili tudi v Evropskem parlamentu. Mnenja o mešanih patruljah na meji pa so deljena.

"Napoved postavitve fizičnih ograj za Slovenijo predstavlja nevarnost, da postane migrantski žep, kar bi nesporno poslabšalo našo varnost in povzročilo razvojno škodo našemu gospodarstvu," je napoved Salvinija, da bo Italija, če mešane patrulje na slovensko-italijanski meji ne bodo učinkovite, postavila fizične ovire, povedala poslanka Evropske ljudske stranke (EPP/SDS) Romana Tomc.

Ljudmila Novak: Zaskrbljujoče

Ljudmila Novak (EPP/NSi) je to napoved označila za zaskrbljujočo. Od slovenske vlade je ob tem zahtevala, da tovrstne napovedi o fizičnih ovirah na meji takoj obsodi in na svoji strani stori vse, kar je možno, da se nezakoniti prehodi na slovenski južni meji zaustavijo.

Tudi Franc Bogovič (EPP/SLS) je poudaril, da mora slovenska vlada zagotoviti, da bo južna schengenska meja EU dejansko postala neprepustna za nezakonite migracije, kajti potem tudi Italijani ne bodo imeli razloga za postavitev ovir in fizičnega nadzora na meji. Ob tem je vladi predlagal, naj "z vsemi diplomatskimi sredstvi poskuša zagotoviti odlog dodatnih ukrepov na meji s strani Italije". Italijanske napovedi o nadzoru je označil za nedopustne.

Tanja Fajon: Salivnijeve napovedi so neprimerne

"Te napovedi so neprimerne in nanje nikakor ne pristajam," pa je glede Salvinijevih napovedi dejala evropska poslanka iz skupine socialistov in demokratov (S&D/SD) Tanja Fajon. Pristojne v Sloveniji je pozvala, naj storijo vse, da bo v Evropi spet vzpostavljena solidarnost, da oblikujemo skupno evropsko migracijsko in azilno politiko in dosledno izvajamo vse razpoložljive ukrepe in dogovore za zagotavljanje varnosti zunanjih meja EU.

bel kombi migranti | Avtor: SKP PU Novo mesto Fotografija je simbolična. SKP PU Novo mesto

Njen strankarski kolega Milan Brglez pa je poudaril, da gre za nadaljevanje politike, ki je v nasprotju z obstoječo vladavino prava znotraj EU. "To je dejansko poskus nadaljevanja notranjepolitičnih zadev, ki pa so bile na ravni Evropskega parlamenta zaustavljene," je poudaril. Salvinijeva politična skupina Identiteta in demokracija (ID) ter skupina Evropski konservativci in reformisti (ECR) namreč nista dobili nobenega pomembnega položaja, je pojasnil.

Joveva in Grošelj: Fizične ovire so nesprejemljive

Tudi člana politične skupine liberalcev (RE) Irena Joveva in Klemen Grošelj (oba LMŠ) sta mnenja, da so izjave vodje italijanske Lige namenjene v prvi vrsti volivkam in volivcem v Italiji oziroma notranjepolitičnemu dogajanju v tej državi. "Fizične ovire na schengenskem območju so za naju nesprejemljive, to bi bil velik korak nazaj in velik napad na temeljne vrednote EU," sta poudarila v skupni izjavi.

Če bodo italijanske oblasti vztrajale pri svojih napovedih, bosta zagotovo o tem spregovorila tudi v Evropskem parlamentu, sta dodala. V vsakem primeru bosta to vprašanje odprla na pogovoru njune politične skupine s kandidatko za predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen naslednji teden v Bruslju.

Da bo o dogajanju na meji in napovedi italijanskih oblasti zagotovo spregovorila v Evropskem parlamentu in na rednih srečanjih znotraj politične skupine EPP, je poudarila tudi Novakova.

Tema za Evropski parlament

"Nedvomno!" pa je na vprašanje, ali bo o Salvinijevih napovedih fizičnih ovir spregovorila v Strasbourgu oziroma Bruslju odgovorila Fajonova. Dejala je, da je že v prejšnjem mandatu opozarjala na neupravičene notranje nadzore na slovensko-avstrijski meji in mejah drugih petih držav v schengnu. "Opozarjala bom in že opozarjam tudi v morebitnem primeru zaprtja meje z Italijo," je izpostavila.

migranti Bosna | Avtor: Profimedia Profimedia

Mnenja evropskih poslancev iz Slovenije se nekoliko bolj razlikujejo glede mešanih policijskih patrulj na slovensko-italijanski meji, ki so začele delovati 1. julija. Po mnenju Joveve in Grošlja "gre za ustrezen mehanizem pri preprečevanju ključnega problema, ko govorimo o migrantski problematiki, to je preprečevanje ilegalnih tihotapskih združb".

Bogovič: Meja naj ne bo luknjasta

Bogovič je mešane patrulje označil za dobrodošle, a mora Slovenija domačo nalogo narediti na schengenski meji. "Gre za zunanjo mejo in pričakuje se, da ta ne bo luknjasta," je dejal.

Mešane slovensko-italijanske policijske patrulje medtem po besedah Novakove ne bi bile sporne, če do njih ne bi prišlo zaradi nezakonitih prečkanj na slovenski južni meji. "Očitno Slovenija razmer na južni meji ne obvladuje, kar je skrajno zaskrbljujoče," je poudarila.

Različno mnenje o mešanih patruljah

Tudi po mnenju Tomčeve vzpostavitev mešanih patrulj kaže na to, da ne držijo trditve notranjega ministra Boštjana Poklukarja, da Slovenija na južni meji obvladuje razmere. "Menim, da vzpostavitev mešanih patrulj ni prava poteza," je poudarila.

Fajonova pa je poudarila, da "tem trenutku ni nikakršne resne potrebe po patruljah na meji med Slovenijo in Italijo".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar Micheal_Benson
    Micheal_Benson 20:39 06.julij 2019.

    Pozdravljeni, z veseljem vam sporočam, da je resnično posojilo podjetje, od katerega lahko dobite hitro posojilo, nudimo vse vrste posojil našim zaupanja vrednim strankam z obrestno mero 3%, kontaktirajte nas, če potrebujete posojilo. Pošljite nam e-pošto Michealbensonloanagency@gmail.com Obrazec za posojilo ...prikaži več in ga vrnite. Whatsapp: +61447666281 Polno ime ................. Let .............. Država ..................    Znesek zahtevanega posojila. .................. Trajanje ................

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 12:07 06.julij 2019.

    politikantske murgeljske lutke se bodo zbudile ko bo žal že prepozno, bojim se, da bo v Sloveniji sledil načrtovan kolaps in kaos. Šarec in Poklukar pa sta pravi figuri za to, da bo tudi počilo.

  • Friderik1950 19:46 05.julij 2019.

    Nekoč sem komentiral v gostilni, da bo to z migranti še donosen posel. Da boš šel na mejo pa si jih boš polovil nekaj za delo na polju, nekaj za prostitucijo, pa še za kaj. Sedaj sem bolj previden, ker ...prikaži večer kaže, da bodo ob taki hlapčevsko liberalni politiki počasi oni lovili nas.