Slovenija
32 ogledov

Nevarnost neurij po vsej državi

meteo alarm Meteoalarm
Agencija za okolje je izdala opozorilo pred neurji z močnimi nalivi za vso državo za danes proti večeru in jutri dopoldne.

"Danes, v sredo, proti večeru in ponoči se bodo krepile krajevne padavine in nevihte, sprva predvsem v zahodni in južni Sloveniji, kasneje tudi drugod po državi. Možna bodo neurja z nalivi in sunki vetra. Jutri dopoldne bodo nalivi pogostejši tudi v vzhodni polovici države. Ob tem bodo možni hitri porasti hudournikov in drugih vodotokov," opozarjajo na Agenciji za okolje. 

Na spletni strani meteoalarm so danes dopoldan rumeni alarm, ki je veljal za vso državo, dvignili na oranžni alarm, ki zdaj velja za skoraj vso državo, le na vzhodu je v veljavi še rumeni alarm. 

Nevihte so nepredvidljive

"Glede na to, da pričakujemo nevihte, so lahko tukaj in tam," je dežurni prognostik Andrej Pečenko odgovoril na vprašanje, kateri kraji bodo bolj na udaru. "Do jutri popoldan lahko pade od 30 do 60 litrov, lokalno pa tudi od 80 do 90 litrov padavin na kivadratni meter. Glede na to, da bo veliko padavin, toče ne pričakujemo," dodaja Pečenko. 


Na vprašanje, zakaj so zdaj pogosti nočni nalivi in ali niso bile nekoč poletne nevihte običajno popoldan, odgovarja, da je to odvisno od vzroka nastanka. "Če nevihta nastane zaradi pregrevanja in zaradi sonca, nastane popoldan, ko je najbolj pregreto. Letos je precej drugače, junija in julija so višinska jedra hladnega zraka dajala veliko padavin, to lahko malo zakasni nastanek neviht," pojasnjuje Pečenko. 

Nekaj sonca v soboto, več v nedeljo

"Za soboto zdaj kaže, da bo manj padavin, kot smo jih sprva pričakovali in da bo celo nekaj sonca po vsej državi. V nedeljo pa bi se po jutranji megli lahko zjasnilo in kaže, da bo nekaj dni vreme bolj stabilno," napoveduje Pečenko. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.