Slovenija
42 ogledov

Nevarnost plazov in poplav

Tako je bilo včeraj v Portorožu. (Foto: FB) Žurnal24 main
Obilno deževje je že povzročilo prve poplave v Portorožu, v Kranju poplavlja podtalnica. V prihodnjih dveh dneh večja možnost zemeljskih plazov.

V Portorožu vozniki že vozijo po poplavljenih cestah.

Že popoldne je zalivalo Koper. Po podatkih Agencije za okolje je v pol ure padlo več kot 20 litrov padavin na kvadratni meter. Meteorne vode so ogrožale območje koprske tržnice in parkirana vozila, zaradi okvare sistema za črpanje pa je zalilo prostore mladinskega zdravilišča na Debelem rtiču. Okrog šeste ure zvečer so gasilci s parkirnega prostora za koprsko tržnico iz vode, ki je zalila območje, povlekli osebni avtomobil.

Na Agenciji za okolje opozarjajo, da so od danes popoldne do jutri dopoldne predvsem v zahodni Sloveniji možni močni, dolgotrajnejši nalivi. Krajevno lahko pade tudi do 150 litrov dežja na kvadratni meter.

Poplavljajo lahko zlasti manjši vodotoki
Zaradi tako obilnih padavin bodo v noči na petek in v petek čez dan močneje narasle reke v zahodnem in osrednjem delu države. V noči na petek bodo najbolj narasle reke na območju zgornjega Posočja, Zgornjesavske doline in na širšem območju Bohinja, v drugem delu noči pa lahko narastejo manjše reke na območju Pohorja, Slovenskih goric in Haloz. Zlasti manjši vodotoki in hudourniki na omenjenih območjih zahodne Slovenije lahko poplavijo.

V petek čez dan bodo v večjem delu države naraščale reke v svojem srednjem in spodnjem toku. Reke v zahodni in osrednji Sloveniji bodo predvidoma dosegle velike letne pretoke.

Nevarnost plazov
Geološki zavod Slovenije opozarja, da je zaradi napovedanih večjih lokalnih količin padavin v naslednjih 48 urah možnost zemeljskih plazov na izpostavljenih območjih povečana.

Prebivalcem na izpostavljenih območjih svetujejo, naj spremljajo nenavadna dogajanja v bližini stanovanjskih in vseh drugih objektov. Če opazijo znake plazov, naj nemudoma ukrepajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.