Slovenija
39 ogledov

Nevarnost poplav

Žurnal24 main
Slovenijo bo konec tedna zajelo močno deževje. "Stanje bo primerljivo z lanskim božičem ali Železniki," poudari Gregorčič. V nedeljo bodo padavine prenehale, začetek tedna bo suh in sončen.
Tip vremenske situacije in trenutne napovedi so take, da bi se razsežnosti lahko primerjale s poplavami v Železnikih in ob lanskoleem božiču.
Andrej Pečenko

"Jutri bo oblačno s padavinami, ki se bodo popoldne in v noči na soboto okrepile. Tudi v soboto se bo nadaljevalo deževno vreme, v nedeljo popoldne pa bodo padavine počasi ponehale. Na začetku naslednjega tedna se bo vreme ustalilo," zatrjuje Andrej Pečenko, dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (ARSO), in dodaja, da prihajajoči konec tedna lahko ponekod po Sloveniji pričakujemo izredno močne nalive, toče pa po njegovih besedah ni pričakovati.

Možne tudi poplave
Največja intenziteta padavin bo po besedah Pečenka v noči s petka na soboto in nato vnovič v noči s sobote na nedeljo. "V tem času lahko pričakujemo močan porast in poplavljanje vodotokov, zlasti v Posočju, na območju Vipavske doline, Bohinja, širšem obalnem območju in na Notranjskem. Lahko se pojavijo tudi hudourniški izbruhi in zemeljski plazovi. Tudi drugod po državi bodo vodotoki močneje narasli," dodaja. V petek bodo na Arsu zato izdali najvišjo, rdečo stopnjo opozorila.

"O napovedi močnega deževja smo že obvestili Upravo za zaščito in reševanje ter Center za obveščanje, danes bomo izdali obvestilo za javnost, jutri ob 11. uri pa bomo imeli na to temo tudi tiskovno konferenco," poudari Pečenko.

Danes bo še suho
Danes bo vreme spremenljivo do pretežno oblačno. Ob morju in v jugovzhodni Sloveniji bo večinoma suho, drugod se bodo občasno pojavljale krajevne padavine, deloma plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 24 stopinj Celzija.

Jesen bo po prvih predvidevanjih spremenljiva. Menjavala se bodo obdobja lepega in deževnega vremena.
Andrej Pečenko

Temperature se bodo te dni gibale okoli 15 stopinj Celzija, na začetku tedna, ko nas bo vnovič obsijalo sonce, pa lahko čez dan pričakujemo tudi do 22 stopinj nad ničlo. "Ob morju je zadnje dni burja pošteno premešala morje, katerega temperatura trenutno ne presega 22 stopinj," doda meteorolog. Kopanje bo potemtakem primerno za bolj trdožive posameznike.

Vreme bo obremenjujoče
Vremenska obremenitev se bo krepila, pogostost vremensko pogojenih težav bo naraščala, okrepili se bodo tudi nekateri bolezenski znaki. Spanje v noči na petek bo moteno. Priporočljiva je večja previdnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.