Slovenija
20 ogledov

Nevdržne razmere v ormoškem domu za ostarele?

Upokojenci Anže Petkovšek
Skupina ormoških občinskih svetnikov je pred dnevi ponovno opozorila na domnevno nevzdržne razmere v tamkajšnjem centru za starejše občane. Uspelo jim je sklicati izredno sejo občinskega sveta, ki je potekala v ponedeljek, a je večina svetnikov po besedah župana Alojza Soka razpravo zavrnila.

Skupina opozicijskih občinskih svetnikov s prvopodpisanim Stanislavom Podgorelcem je prepričana, da se želi župan izogniti odgovornosti za "slabo in neodgovorno" vodenje ustanove, na katero so opozarjali že pred letom dni. "Zaradi nevzdržnih razmer so ogroženi tako varovanci kot zaposleni," je Podgorelec opozoril v zahtevi za sklic izredne seje.

Odgovornost za izbiro dosedanjega vodstva centra za starejše občane je po ocenah Podgorelca izključno županova, saj je sedanjo v. d. direktorice imenovala skupščina brez vednosti občinskega sveta. Ta odloča o najmanjšem občinskem zavodu tudi s samo dvema zaposlenima, medtem ko pri največjem občinskem podjetju z več kot 80 zaposlenimi, ki jim je zaupana skrb in odgovornost za 150 starostnikov, župan "nezakonito preprečuje, da bi se seznanil z aktualnimi razmerami in sprejel nujno potrebne ukrepe v okviru svojih pristojnosti in odgovornosti".

Župan Sok odgovarja, da je v teku razpis za novega direktorja, zato se mu ne zdi modro vršiti političnega pritiska na skupščino podjetja. Spomnil je, da so člane skupščine imenovali občinski sveti treh občin in da je center za socialno delo zaključil lansko poslovno leto z dobičkom. Prav tako je zatrdil, da v občinski upravi poleg anonimnih pisem o nezadovoljstvu razpolagajo tudi z anonimnimi pismi tako varovancev kot zaposlenih, ki kažejo zadovoljstvo z upravo doma.

"V četrtek bo skupščina odločala o novem direktorju in večina občinskih svetnikov je menila, da razprava v tem trenutku ne bi prinesla ničesar oziroma bi bila le poskus vpliva na skupščino, koga naj imenuje," je za STA po seji povedal Sok. Skupno se za položaj poteguje sedem kandidatov.

Županu Podgorelec tudi očita, da zapostavlja problematiko izgradnje ceste Hajdina-Ormož. "Ta vitalni in za bodoči razvoj Ormoža z okolico nujen infrastrukturni projekt je resno ogrožen in zahteva odločne ukrepe," izpostavlja Podgorelec.

Sok se s tem strinja, a pravi, da reševanje te tematike ni stvar le Ormoža ampak petih občin in države. "Gradnja se je dvakrat že začela. Najprej se je ustavilo, ko je šel v stečaj Vegrad, nato ko je šlo v stečaj še Primorje. Zdaj čakamo, kaj bo naredil Dars, saj gre za investicijo, ki bi jo po nacionalnem programu izgradnje avtocest in hitrih cest moral financirati Dars," je pojasnil župan.

Občinski svet je na ponedeljkovi seji, ki se je zavlekla pozno v noč, pozval Dars in pristojna ministrstva, naj čim prej nadaljujejo s projektom. "Drugega mi ne moremo storiti," je še povedal Sok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.