Slovenija
24 ogledov

Neveljavni študiji

Majda Širok opozarja tudi na neveljavno prakso na nekaterih programih s področja Žurnal24 main
Opozorilo. Bodoči študentje naj preverijo akreditacijo programa.

Izvajalci še vedno objavljajo študijske programe, ki obljubljajo diplomo, v resnici pa niso akreditirani. Tako je včeraj opozorila generalna direktorica direktorata za visoko šolstvo Majda Širok in dodala, da je tega več, kot si predstavljamo.

Več razpisanih kot prijavljenih

Prijave. Za študijsko leto 2010/11 so univerze in samostojni visokošolski zavodi razpisali 26.565 vpisnih mest, kar je 688 mest manj kot lani. Kljub temu so ponudili več vpisnih mest, kot je bilo prijav, saj je bilo 4.470 prijav manj, so včeraj dejali na

MVŠZT. Interes. Največji interes je za študijske programe iz smeri: umetnost, zdravstvo, izobraževalne vede in izobraževanje učiteljev, socialno delo, veterinarstvo. Vedno več zanimanja je tudi za varnost, varstvo okolja in osebne storitve, kot sta na primer kineziologija in športno treniranje.

Evidenc o številu takšnih programov ne vodijo, bodo pa o problemu obvestili tržno inšpekcijo.

“Bodoči študentje, naj preverijo, ali je želen program akreditiran,”
svetuje in dodaja, da se lahko po informacije obrnejo na Ministrstvo za visoko šolstvo znanost in tehnologijo (MVŠZT).

“Če gre na neakreditiran program, se mu izobrazba v Sloveniji ne bo priznala,”
je zaključila.

Študenti v zdravstvu pozor!
Po njenih besedah je problematična praksa na nekaterih študijskih programih v zdravstvu.

“Število vpisanih kandidatov je tako veliko, da je praktični del izobraževanja nemogoče zagotoviti v skladu s predpisi s področja zdravstva,” je pojasnila.

To pomeni, da se praktični del namesto v bolnišnici s statusom učne baze izvaja v zdravstvenih domovih ali domovih za ostarele, kar ni priznana praksa.

“Če študentje ugotovijo, da praksa ne poteka tako, kot je bilo predvideno v študijskem programu, naj se obrnejo na MVŠZT, predvsem pa na ministrstvo za zdravje,” je sklenila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.