Slovenija
2205 ogledov

Neverjeten dosežek ljubljanskega tehnološkega parka

Nedavno zgrajeni tehnološki park na Brdu pri Ljubljani je vzor za učinkovito ene Žurnal24 main
Tehnološki park Ljubljana bo naslednji dve leti vodil evropsko divizijo tehnoloških parkov.

Na današnji novinarski konferenci Mestne občine Ljubljana je spregovoril župan Zoran Janković, ki je predstavil aktualne zadeve v občini. Osrednja tema konference je sicer bila nadaljnja sanacija objektov, ki so bili poškodovani v poplavi, kot tudi neverjeten uspeh Tehnološkega parka Ljubljana.

Uspeh Tehnološkega parka Ljubljana

Na novinarski konferenci je župan sprva izpostavil neverjeten uspeh Tehnološkega parka Ljubljana. Kot je dejal direktor tega Jernej Pintar je bil tehnološki park na ravni Evrope izglasovan, da naslednji dve leti vodi evropsko divizijo tehnoloških parkov. Dodal je še, da gre pri tem za izjemen dosežek, saj je bila Ljubljana izbrana namesto konkurenčnega Londona. Vodjo divizije sicer izbirajo tehnološki parki po Evropi. Londonski tehnološki park deluje na območju nekdanje olimpijske vasi in je po besedah Pintarja sedaj območje, ki se najhitreje razvija gospodarsko, stanovanjsko in socialno. Sam je mnenja, da lahko to omogočijo tudi v Ljubljani.

Ob tem dosežku je ljubljanski župan še dejal, da je sedaj nastopil čas, da ponovno odprejo vprašanje lokacije v Stanežičih. "Moramo se začeti spraševati ali na podlagi te zmage odpremo tudi v Ljubljani novo področje za tehnološki park najvišjega ranga, ki bo vključeval tudi nujno infrastrukturo. To je velik izziv, če upamo to zastaviti," je še povedal župan.

Pregled poškodovanih objektov se nadaljuje

Največja škoda v Mestni občini Ljubljana je bila na območju Tacna in Sneberij, kjer je poplavila reka Sava. Kot je dejal ljubljanski župan, sta se s predsednikom vlade Robertom Golobom strinjala, da je to območje potrebno obravnavati po hitrem postopku. "Dr. Rok Fazarinc je prevzel nalogo, da bo pripravil predlog, kaj je treba narediti na tem področju. Vedeti je treba, da se voda iz Save razliva tudi pod nasipom. V 14 dneh bomo dobili to poročilo," je povedal župan.

V Sneberjih je bil sicer že izveden pregled poškodovanih objektov. "Nadzorniki so pripravili popis del, na osnovi katerega so kolegi pripravili okvirno ceno stroškov sanacije objektov. Do takrat bodo zbrali ponudbe izvajalcev in jih izbrali. Popisi so vključevali vsa dela," je dejal vodja Oddelka za zaščito in reševanje Robert Kus

Obenem je pohvalil tudi delo ekip Zveze prijateljev mladine Moste-Polje ter delo Anite Ogulin, ki obiskujejo poplavljena področja ter zbirajo informacije glede pomoči, ki jo ljudje potrebujejo. Poročilo o težavah, s katerimi se soočajo ljudje na poplavljenih območjih, je bilo sicer že poslano na vlado v vpogled.

poplave ljubljana | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V sklopu pomoči prizadetim v poplavah pa je Mestna občina Ljubljana znižala ceno vode in plina. Prav tako je bila uvedena donacijska komisija, ki nadzoruje prejem donacij, ki ne prihaja preko uličnega odbora. S skladom želijo zbrati vsaj milijon evrov za obnovo bivalnih prostorov. Če bo potrebno, bodo za sanacijo objektov sredstva črpali tudi iz občinskega sklada.

V nedeljo, 22. avgusta, bo potekal sestanek uličnih odborov, kjer bodo po pregledu poročila o škodi izbrali tudi izvajalce za sanacijo. Kot je dodal župan, bo občina tudi ustavila nekatere projekte, da bo zagotovila dovoljšno število delavcev za obnovo. Dejal je še, da bodo morali biti bivalni prostori obnovljeni v 30 dneh od začetka dela. V kolikor bo vreme naklonjeno, Janković meni, da bodo s sanacijo začeli 10. septembra.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.