Slovenija
12658 ogledov

Neverjetna podražitev kmetijskih pridelkov v Sloveniji

trgovec sadje zelenjava
Cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih so bile v zadnjem četrtletju lani za 24,9 odstotka višje kot v enakem obdobju leto prej. Pri tem so bile decembra za 26,9 odstotka višje kot decembra predlani. Vrednost odkupljenih proizvodov je bila decembra za petino višja kot leto prej.

Velika podražitev žita

Kot je danes objavil državni statistični urad, so decembra cene rastlinskih pridelkov zrasle v povprečju za 14,5 odstotka. Na zvišanje so vplivale predvsem višje cene žita (za 41,4 odstotka), zelenjadnic, sadik in cvetja (za 20,7 odstotka) ter krompirja (za 13,1 odstotka). Povprečna cena vina je bila za 8,9 odstotka višja kot v predlanskem decembru, povprečne cene sadja pa so se znižale.

Živali in živalski proizvodi so se podražili za 35,9 odstotka. Cene živalskih proizvodov so zrasle za 47,8 odstotka. Povprečna cena mleka pri pridelovalcu se je na letni ravni zvišala za 56 odstotkov, povprečna cena jajc pa za 33 odstotkov.

Cene živali za zakol so se podražile za 22,3 odstotka. Zvišanje je bilo najbolj opazno pri cenah prašičev (za 36,7 odstotka), višje so bile tudi cene goveda in perutnine.

V zadnjem četrtletju lani so bile rastlinskih pridelkov za 12,5 odstotka višje kot v zadnjem četrtletju leto prej. Na zvišanje so najbolj vplivale cene žit, zelenjadnic in krompirja.

Tudi živalski proizvodi občutno dražji

Cene živali in živalskih proizvodov so zrasle za 37,1 odstotka. Pri tem so bile cene živali za zakol višje za 23,4 odstotka, cene živalskih proizvodov pa za 49,1 odstotka. Izmed živali za zakol so se najbolj dvignile cene prašičev, in sicer za 34,3 odstotka. Cena mleka je bila pri pridelovalcu v povprečju višja za 56,2 odstotka.

Skupna vrednost odkupljenih kmetijskih pridelkov je bila decembra za 20 odstotka višja kot leto prej.

Vrednost odkupljenih pridelkov iz skupine živinoreja se je zvišala za 31,7 odstotka. Vrednost odkupljenega mleka je zrasla za 51 odstotkov, vrednost odkupljenih jajc pa za 21,6 odstotka. Prav tako višje kot pred letom dni so bile vrednosti odkupljene živine (za 13,6 odstotka) in perutnine (za 29,3 odstotka).

Zvišala se je tudi vrednost odkupljenih pridelkov iz skupine sadjarstvo in vinogradništvo. Na drugi strani pa je bila vrednost odkupljenih pridelkov iz skupine poljedelstvo za 43,2 odstotka nižja kot pred enim letom, in sicer predvsem zaradi količinsko manjšega odkupa žit.

Inputi v kmetijstvu so se decembra v primerjavi z novembrom pocenili za 1,9 odstotka, v zadnjem četrtletju lani pa so bili malenkost dražji kot četrtletje prej. Na mesečni ravni so se cene najizraziteje znižale v skupini energija in maziva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
 • robi2107 07:56 15.februar 2023.

  Še dobro, da imamo samo 10% inflacijo.

 • sandi76 21:20 14.februar 2023.

  Ampak važno je, da upokojenci dobijo par ušivih odstotkov. S tem bodo ziher obogateli , če ne pa vsaj bistveno bolje živeli !! Japajade !

 • Avatar Leon
  Leon 13:15 14.februar 2023.

  Spomnite se kako so politične BabeVange ob izbruhu korone napovedovali podražitev nafte ,plina hrane ....čeprav še niso vedeli posledic in trajanja pandemije . In seveda so takoj kmetje prislonili svoja korita in podražila svoje pridelke čeprav so dobili subvencije in ...prikaži več dodatke . Pojdite na podeželje kjer pridelujejo največji slovenski dobavitelji in povprašajte vaščane kako so si nekateri "opomogli " ob dodatkih . Podobna zgodba kot zdravniki . Zver ima seznam zaslužnih kmetov .