Slovenija
21330 ogledov

Neverjetno, kaj je premier Golob podaril papežu Frančišku na njegov rojstni dan

Papež Frančišek in Robert Golob Profimedia
Papež Frančišek je danes v Vatikanu v zasebno avdienco sprejel slovenskega premierja Roberta Goloba.

Kot so sporočili s Svetega sedeža, sta sogovornika izpostavila dobre dvostranske odnose med Slovenijo in Svetim sedežem ter izrazila željo po nadaljevanju sodelovanja. Govorila sta tudi o aktualnih temah v svetu, Golob pa je poskrbel za zanimiva darila papežu, ki je ravno danes praznoval rojstni dan. Kot so sporočili z vlade, je Golob papežu podaril poustvarjeno Plečnikovo kljuko z vrat NUK ter dres Andreasa Vombergarja, argentinskega Slovenca, ki nosi dres slovenske reprezentance in argentinskega kluba San Lorenzo, za katerega naj bi navijal tudi papež. Papež Frančišek je Argentinec in bo seveda kot velik ljubitelj nogometa v jutrišnjem finalu svetovnega prvenstva pesti stiskal za argentinsko reprezentanco. Poleg omenjenih daril je Golob papežu prinesel še slovensko orehovo potico.

Kardinalu Parolinu pa je podaril knjigi Draga Jančarja In ljubezen tudi ter Katarina, pav in jezuit ter knjigo Borisa Pahorja Nekropola, so sporočili iz kabineta premierja.

Pri Svetem sedežu so v pogovoru z Golobom izpostavili širitev Evropske unije na države Zahodnega Balkana ter vojno v Ukrajini in njene posledice za Evropo. Premier Golob in papež Frančišek, ki ravno danes praznuje 86. rojstni dan, sta izpostavila tudi pozitiven prispevek katoliške cerkve slovenski družbi.

Kot je v izjavi za medije po pogovorih v Vatikanu povedal slovenski premier, sta s papežem govorila o tem, kako delovati preventivno, da se grozote iz Ukrajine ne bi prenesle na območje Zahodnega Balkana in kako združiti moči, da v to regijo prinesemo mir in pomiritev.

Med drugim sta govorila tudi o Bosni in Hercegovini, ki jo je Golob označil za "Balkan v malem in obenem za nevralgično točko". Kot je pojasnil, sta govorila o korakih, ki vodijo do tega, da se ljudem ponudi upanje, nato pa se ta trenutek izkoristi za to, da se spremeni politični in administrativni ustroj v BiH.

Premier pa je slovenskim medijem povedal še, da sta se pogovarjala tudi o novem vodstvu Slovenske škofovske konference in o tem, kako bi peljali zadeve naprej. "Govorila sva o tem, kako imamo politični sistem, ki je najprej v dialogu z državljani in nato še z institucijami in podobno velja za Cerkev," je dejal. Dodal je, da sta se strinjala, da je treba poskrbeti, da bo dialog tekel naprej.

S papežem sta po besedah premierja govorila tudi o tem, da se moramo čim manj ukvarjati s preteklostjo. Moramo se je zavedati, a se hkrati o njej nehati prepirati. Izmenjala sta tudi pogled na to, kako vzpostaviti osnovno politično higieno znotraj lastnih institucij, da bodo te izpolnjevale svoje poslanstvo.

Predsednik slovenske vlade se je v okviru današnjega obiska v Vatikanu sešel tudi z državnim tajnikom Svetega sedeža Pietrom Parolinom in nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem, tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami.

Na programu obiska je imel premier še ogled Sikstinske kapele in Raffaelovih sobane. Na uradnem obisku v Vatikanu se je letos februarja mudil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je Sveti sedež obiskal ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Vatikanom. Sveti sedež je bil namreč ena prvih zahodnih držav, ki je priznala neodvisnost Slovenije.

Kot predsednik vlade pa je Vatikan nazadnje obiskal Marjan Šarec, ki se je s papežem Frančiškom srečal poleti leta 2019.

1/4
Vlada RS
Komentarjev 49
 • mirror 21:51 18.december 2022.

  Ali je Robi kaj povedal papežu, kako lahko poceni prodaja državno elektriko tujcem, uvaža pa za našo uporabo nekajkrat dražjo, pa so državljani kar tiho.

 • Avatar pantani
  pantani 19:29 17.december 2022.

  Naša vlada pomaga vsem. Ukraincem, migrantom in domačim lenuhom na socialni, le za delavce so višji davki in višje cene.

 • lojs 19:16 17.december 2022.

  zakaj ne predlagate dan odprtih vrat in recimo 10 ali več vprašanj v roku ene ure za PV in ga vprašajte ... imamo bogato plačano civilno družbo, pa naj se angažirajo , pa da slišimo za kaj ta vatikan ... ...prikaži več. kaj ima tukaj leva ali desna stran? da slišim?