Slovenija
16318 ogledov

Video: Neverjetno, kaj si je privoščil sredi avtoceste

avtocesta napačna smer zajem zaslona
Takšno početje je skrajno nevarno.

Voznik osebnega avtomobila je na avtocesto zapeljal v napačno smer. Ko je sprevidel svojo zmoto, se je odločil polkrožno obrniti. K sreči so vozniki, ki so peljali pravilno, pravočasno opazili nevarnost in neljubi dogodek se je za vse končal srečno. 

Vožnja po nepravilni strani avtoceste se velikokrat konča s hudimi posledicami. V minulih letih smo bili na slovenskih avtocestah priča več takim nesrečam. Maja lani je prišlo do nesreče na dolenjski avtocesti v smeri Ljubljane, ko sta umrli dve osebi. 

Kaj narediti, če opazite, da nekdo vozi v napačno smer?

Dars voznikom, ki na avtocesti naletijo na vozilo, ki vozi v napačno smer, svetuje, da ostanejo mirni. Vozniki naj takoj zmanjšajo hitrost vožnje in se umaknejo na vozni ali celo odstavni pas, vklopijo vse utripalke in poskrbijo za zadostno varnostno razdaljo. 

V primeru obvestila po radiu, da vozi vozilo v napačni smeri na odseku, kjer ste tudi vi, zmanjšajte hitrost vožnje, vozite v varni razdalji do vozila pred vami, ne prehitevajte, vozite po voznem ali odstavnem pasu in se, če je le možno, umaknite na prvo počivališče.

DARS napačna smer avtocesta | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kaj storiti, če ste sami zapeljali v napačno smer?

Takoj se ustavite na odstavnem pasu oz. najbližjem robu vozišča, vklopite utripalke in zasenčene luči ter nemudoma pokličite pomoč. Ne vozite vzvratno, ne vračajte se po priključku, po katerem ste nepravilno uvozili na avtocesto, tudi če gre za izvoz iz počivališča. Ne obračajte vozila na avtocesti, ne vozite čez vozne pasove!

Če boste izstopili iz avtomobila, si nadenite varnostno svetlobno oblačilo in stopite na prostor izven voznih pasov, za jekleno varnostno ograjo, pri čemer se zlasti ponoči in pri slabi vidljivosti predhodno prepričajte, kam stopate izven cestišča.

Če niste prepričani glede lokacije, kje se sploh nahajate, je najbolje, da pokličete prek sistema klica v sili, to je stebrička ob avtocesti s telefonom SOS, saj bo na ta način vaša lokacija takoj pravilno določena.

Počakajte na pomoč. Vaše vozilo bo odstranjeno po kriteriju »ovira na cesti«, pomembno pa je, da ne pride do poškodb ljudi, vas in drugih udeležencev v prometu.

Nikar se ne gibajte po cesti, ampak počakajte na navodila služb, ki vas bodo reševala.

Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) za takšno dejanje predvideva globo v višini najmanj 1.200 EUR in izrek 18 kazenskih točk, kar pomeni odvzem vozniškega dovoljenja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Dusan21 12:39 10.april 2021.

    Brko. :::: za take voznke, kot jih omenjaš, ni sekanje rok, te obupne voznike je treba takoj poslat na prešolanje v sanatorij tov. Matjažu Nemcu v Spodnjo Kungoto. Njegovi celodnevni tečaji, ti trajajo nekaj semestrov, ponavadi se zavlečejo globoko v ...prikaži več noč so več kot ne virtualne natave, prekvalifikacija: ne vozijo več po levi, vozijo se z vlakom od Jesenic do Čabra

  • laguna 22:57 09.april 2021.

    To ni avtocesta, to je kot Euro Truck Simulator. En vozni pas je za avte, drugi za tovornjake.

  • janko66 18:39 09.april 2021.

    Avtoceste so v resnici pasti. DARS bi moral narediti internetni portal, kjer bi si za vse uvoze na avtoceste lahko voznik že od doma ogledal video kako zapeljati na avtocesto. In povprečni voznik v enem dnevu uporabi le dva uvoza. ...prikaži več. Kdor pa si takšnega videa ne bi ogledal in potem zapeljal na napačni pas avtoceste, bi bil kriv sam. Sedaj je delno kriv DARS. Stvar je poceni, celo vsak posameznik bi lahko izdelal takšne videe in takšen portal. Tukaj sekanje rok in žaljenje ne pomaga.To se zgodi.