Slovenija
8811 ogledov

Dvig na bankomatu na Hrvaškem bo več kot pol cenejši

brezstična kartica Saša Despot
NLB danes teden ukinja nadomestilo za menjavo valute.

NLB 20. aprila ukinja nadomestilo za menjavo valute, ki so ga zaračunali ob vsakem plačilu ali dvigu na bankomatu v tuji valuti. Za fizične osebe so ga uvedli 4. decembra lani, za pravne osebe pa šele pred slabim mesecem.

"28. marca 2018 smo bili seznanjeni s predlogom Evropske komisije o dopolnitvi Uredbe št. 924/2009 za pocenitev čezmejnih plačil v evrih v celotni Evropski uniji (torej tudi zunaj evrskega območja). Po temeljiti preučitvi predloga, ki bo zdaj predložen Evropskemu parlamentu in Svetu v sprejetje, smo se odločili, da z 20. aprilom 2018 zamrznemo nadomestilo v višini 1,5 % od zneska dviga gotovine ali nakupa za procesiranje transakcij, ki niso v evrih," so v NLB pojasnili svojo odločitev.

Pred kratkim smo poročali o bralcu, ki je v zagrebški Ikei kupil indukcijsko ploščo in pomivalni stroj, plačal s kartico, kasneje pa je ugotovil, da mu je banka odtrgala še več kot dvajset evrov. Plačal je namreč v kunah, banka pa si je zaračunala nadomestilo za menjavo valute.

Kot smo poročali, nadomestilo pri NLB znaša 1,5 odstotka od zneska, kar ob plačilu tisoč evrov v tuji valuti pomeni 15 evrov nadomestila.

Dvig na bankomatu na Hrvaškem bo pol cenejši

Vsem, ki za prvi maj odhajajo na Hrvaško, tako ne bo treba s seboj jemati zaloge gotovine, ampak bodo lahko mirno plačevali s kartico, pa tudi dvih na bankomatu bo več kot pol cenejši. 

"Vsem, ki za prvomajske praznike odhajajo na oddih na Hrvaško, svetujemo, da s seboj na dopust na Hrvaško vzamejo le nekaj malega gotovine v kunah, večji dvig pa zaradi nizke provizije raje opravijo na Hrvaškem, in sicer s kartico osebnega računa BA Maestro. Za dvig gotovine s to kartico bodo odšteli 1,03 odstotka od zneska dviga, oziroma najmanj 2,5 evra, največ pa 23 evrov. Pri izplačilu gotovine v kunah svetujemo, da izberejo možnost brez konverzije (torej v lokalni valuti), saj se s tem izognejo nepričakovanim stroškom," svetujejo na NLB.

Dvig 300 evrov na bankomatu na Hrvaškem bo tako stal 3,09 evra, medtem ko si banka zdaj vzame še dodatnih 4,5 evra za menjavo valute. Tega stroška po 20. aprilu ne bo.

Ne dvigujte s kreditno kartico

"Plačilni kartici Mastercard in Visa sta že dodobra uveljavljeni in vedno priročni za brezgotovinsko plačevanje blaga in storitev na prodajnih mestih. Strankam svetujemo, da ju ne uporabljajo za dvigovanje gotovine, saj so stroški dviga precej višji kot pri BA Maestro in znašajo 5 odstotko zneska dviga, najmanj pa 14 evrov. Tudi pri plačilu s karticama Mastercard in Visa je na vprašanje, če želite plačati s kunami ali z evri, bolje izbrati prvo možnost in se tako izogniti morebitnim stroškom, ki lahko zaradi tečajnih razlik nastanejo pri pretvorbi valute," še svetujejo v naši največji banki, ki ima okrog 700 tisoč komitentov.

kartica Slovenija Ljudje šokirani zaradi novega bančnega nadomestila

Nadomestilo za menjavo valute tako računa le še Banka Intesa Sanpaolo. Unicredit, ki je uvedbo napovedala, si je premislila še pred uvedbo. Pri Intesi Sanpaolo znaša nadomestilo 1,05 odstotka od zneska, kar je 10,50 evra pri tisoč evrih porabe v tuji valuti.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • bebo2 08:11 14.april 2018.

    Žal prepozno za NLB, sem zaradi tega že šel na drugo banko, pa nisem edini. Očitno so ugotovili, da so dobili velikanski osip zaradi tega in so se hitro premislili. Ampak nepremišljene odločitve banke imajo, kot so ugotovili, lahko tudi ...prikaži več katastrofalne učinke.

  • alen04 09:19 13.april 2018.

    Ne hodimo in vem, da ne bomo hodili v državo kjer ščijejo in serjejo po nas. Ne gre nam tako slabo no, pa zavednost, da smo Slovenci je pri nas doma.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 09:06 13.april 2018.

    Jest mam v ustašenlandu vse dvige brez stroškov in kje je skrivnost?Ne hodim k ustašem ne na morje ne kako drugače!