Slovenija
47 ogledov

Neverjetno pismo Titu

Josip Broz Tito (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Nek kmet naj bi leta 1946 Titu poslal pismo, v katerem od njega zahteva zakon, ki bi pobegle ženske kaznoval s smrtjo.

Dnevnik.hr je objavil pismo, ki naj bi ga Josipu Brozu Titu poslal Ivan Ciganović. Ta je imel za Tita neverjeten predlog.

"15. junija 1946 me je na skrivaj zapustila moja zakonita in ljubljena žena Mara Ciganović. V svet je šla, ker želi kot prostitutka živeti na tuj račun. Mojemu poslu zato preti katastrofa, saj nimam nikogar, ki bi vodil gospodinjstvo. Kdo bo šival, pral, kuhal in mi pomagal na polju. Poleg tega vzdržujem še svojo 72-letno mater in otroka. Ženi sem vedno govoril, naj me ne zapusti. Naj me raje ubije. A je trapa odšla in sedaj me moja usoda počasi ubija. Išče jo tudi policija, a iskanje poteka zelo počasi. Ne bom dovolil, da bi me takšna saboterka uničila. Živeti želim dostojno in pošteno življenje, tako kot ga živi večina ljudi,“ piše Ivan, ki je imel za Tita prav posebno prošnjo:„Prosim vas, naj vlada po nujnem postopku sprejme zakon o zaščiti zakonskega življenja.“

Ivan predlaga sledeče:

  1. Vsaka žena, ki bi zapustila moža, naj bo kaznovana s smrtjo.

  2. Vsaka zaposlena žena mora s podpisanim dokumentom dokazati, da ji mož dovoljuje služenje. Dovoljenje mora biti podpisano pred dvema pričama, potrditi pa ga morajo tudi lokalne oblasti.

  3. S smrtjo naj se kaznuje tudi tiste, ki poročene ženske skrivajo oziroma tiste, pri katerih brez dovoljenja moža najdejo poročeno žensko.

  4. Poneverba dovoljenja se kaznuje s smrtjo.

  5. Ženske imajo po sprejetju zakona osem dni časa, da od moža dobijo dovoljenje.

  6. Vse našteto velja tudi za moške, ki zapustijo ženo.

Hrvaški medij sicer piše, da avtentičnosti pisma niso mogli preveriti.

Komentarjev 7
  • mrredbull 16:42 11.januar 2013.

    Edini diktator na svetu, ki je vladal po načelu deli in vladaj. Slovenci smo živeli bolje kot kdajkoli v zgodovini in bolje kot sedaj. Prav take gnide požrešne, ki so v letih samostojnosti okradli Slovenijo, so bile proti ureditvi in ...prikaži več Tito jih je razumljivo pospravil na Goli.. V družbi so obstajale vrednote kot je izjemna solidarnost, o kateri danes ne moremo govoriti. Danes si moramo prizadevati za pravično družbo in kapitalistični sistem mora postati delavcem prijaznejši z udeležbo pri delitvi ustvarjenega dobička! Vodilni politiki pa morajo postati neposredno odgovorni slovenskemu narodu, ki jih lahko z referendumom direktno odstavi. To se mora zapisati v ustavo RS!

  • feferon 11:18 19.november 2012.

    Ne se vžigat! Stara fora že prebrana.

  • Avatar mike1968
    mike1968 20:00 13.oktober 2012.

    sramuje se ti kr..ten..TITO PARTIJA !!!