Slovenija
31 ogledov

Nevihte so prizanesle Primorski

Vreme: Nevihte že kažejo svojo moč - Strela Shutterstock
Na divjanje neviht se je pripravila cela Primorska. Na srečo se ni zgodilo nič hujšega.

Opozorila Agencije Republike Slovenije za okolje in prostor se na srečo niso uresničila. Primorci so preživeli mirno noč. Večjih neurij in nalivov ni bilo.

Bili so pripravljeni

Včeraj je vodja portoroškega Kampa Lucija Oliver Altana za zurnal24.si povedal, da so pripravljeni na napovedano večerno neurje, ki naj bi po napovedih vremenoslovcev najbolj prizadelo kraje ob morju.

"Šli bomo po kampu in obvestili goste na možnost neviht in močnih sunkov vetra z močnimi nalivi," je razložil Altana in dodal, da sproti spremljajo vremenske napovedi (tudi italijanske) in upajo, da bodo nevihte zaobšle obalne kraje.

Na udaru prikolice in avtodomi

Kamp je trenutno polovično zaseden, najbolj na udaru pa bi lahko bile prikolice in avtodomi, ki stojijo ob morju. Lastnike slednjih bodo tako pozvali, naj pospravijo ležalnike in druge lažje predmete v okolici vozil, saj bi jih lahko močan veter raznašal po kampu, posledično pa bi lahko prišlo tudi do poškodb.

"Ti gostje že vedo, kako morajo reagirati ob takšnem vremenu. Slabo je za tiste, ki jih ni v kampu," je še dejal Altana. Ob močnejšem deževju pa bi lahko veliko težav imeli tudi tisti, ki v kampu prebivajo v šotorih. Slednji se lahko umaknejo v bližnje restavracije, kjer lahko počakajo na konec divjanja narave.

Lahko tudi vetrovni vrtinci

"V noči s torka na sredo bodo ob prehodu hladne fronte predvsem ob morju tudi močnejše nevihte z močnimi nalivi, sunki vetra in pogostimi udari strel. Možna bosta tudi toča in pojav vetrovnih vrtincev. Morje bo močneje vzvalovano," opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Tudi drugod po Sloveniji se lahko pojavijo posamezna neurja, vreme pa se bo v danes popoldne postopoma umirjalo. Najvišje dnevne temperature bodo sicer danes od 23 do 28 stopinj Celzija, ponekod v vzhodni Sloveniji in na Primorskem do 30 stopinj.

Padavine še naprej

Po napovedih Arsa bo jutri spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, sprva tudi nevihtami. Čez dan se bo živo srebro povzpelo do 22, na Primorskem do okoli 25 stopinj Celzija.

Padavine nas bodo spremljale vse do začetka konca tedna. "V četrtek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem popoldne se bodo pojavljale krajevne plohe in posamezne nevihte. V petek se bo nadaljevalo spremenljivo vreme, pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte," so napovedali na Arsu.

Komentarjev 6
  • PETER 10:19 20.julij 2011.

    Z vsemi napravami, ki jih premore arso ne morejo in ne znajo napovedati vremena niti za en dan naprej, kaj šele za kakšen teden. Groza. Mogoče pa preko poletja delajo študentje na praksi, če je to bi še opravičil veliko ...prikaži več zmoto za danes in za ponoči. Pa je šel izlet po gobe, ki sem ga načrtoval za danes, ker očitno se na naše vremenoslovce ni več za zanesti, pa lep dan popoldne bo toča...

  • vrtnica 07:20 20.julij 2011.

    Ampar res,vremenoslovci kar zelo mimo udarijo z napovedmi.Dobro ,da ni bilo nič hudega,ampak včerajšna napoved.....

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:06 20.julij 2011.

    Evo,tko,kot sem napovedal:V Planici je 50 cm suhega snega,veter je pihal 180 km/h,tako,da so bili skoki odpovedani.Strela pa je udarila v staro Bloudkovo velikanko in jo porušila,tako,da morajo sedaj naredit novo.Gozdno gospodarstvo Bled je moralo požagati 2000 m3 smrekovega ...prikaži več lesa za predelavo v celulozo........v glavnem hudo je bilo danes ponoči pri nas.Resnično pa je bilo dežja samo za vzorec,tut luže ni nobene itd....................................