Slovenija
93 ogledov

Nevrologa premestili v klet

Med odsotnostjo so na UKC nevrologa Milivoja Veličkovića Perata premestili v kle Žurnal24 main
Med odsotnostjo so na UKC nevrologa Milivoja Veličkovića Perata premestili v kletne prostore stare pediatrične klinike. Nevrolog toži UKC zaradi mobinga.

"V zadnjem času se v medijih veliko govori o tem, da primanjkuje zdravnikov. Sam mislim, da ni tako hudo, če bi delali pravilno," pravi 75-letni nevrolog Milivoj Veličković Perat. Po njegovih besedah v UKC Ljubljana ni prostora za vrhunske in mednarodno priznane strokovnjake. Sredi julija so mu v kliničnem centru izdali odločbo o odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov. Pred tem so mu po njegovih besedah večkrat dejali, da je zrel za upokojitev, da ničesar ne dela in da ni njegovo delo nič vredno. Veličković Perat pojasnjuje, da so vodilni paciente usmerjali k drugim zdravnikom in mu tako onemogočali delo s pacienti. Poleg tega  predava na številnih svetovnih kongresih, je v uredništvu štirih svetovnih zdravstvenih revij in v dobri fizični kondiciji, pojasnjuje.

"V UKC Ljubljana so mi med drugim neupravičeno očitali, da nisem prijavil dopusta za kongrese, na katerih bom predaval," je ogorčen kirurg. Trdi, da je dopust prijavil že na začetku leta in je bil tudi odobren. Kasneje so mu po njegovih navedbah dopust preklicali, za kongres mu niso dovolili vzeti niti neplačanega dopusta. Ko se je kongresa kljub temu udeležil, so mu izdali odločbo o odpovedi, njegove stvari pa v času njegove odsotnosti iz pisarne premestili v kletno sobo stare pediatrične klinike. "K meni ne more priti pacient na vozičku, saj je pisarna dostopna le po stopnicah," je pojasnil.

Milivoj Veli%C4%8Dkovi%C4%8D Perat | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Veličković Perat je zoper UKC Ljubljana vložil tožbo zaradi mobinga. V tožbi očita oteževanje oziroma onemogočanje poklicnega udejstvovanja in žaljiva ravnanja, ki se nanašajo na njegovo pravico do zasebnosti, toži pa tudi za izplačilo odškodnine in plače.

Kršitve pogodbenih obveznosti
Kot pojasnjujejo v UKC, so pri Veličković Peratu ugotovili zaporedne kršitve pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja. V skladu z zakonom o delovnih razmerjih so mu izdali več pisnih opozoril pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Ker so se kršitve kljub temu nadaljevale, so mu odpovedali pogodbo o zaposlitvi iz krivdnega razloga.

Po besedah poslovne direktorice Pediatrične klinike Biserke Marolt Meden Veličković vsa leta obiskuje številne kongrese, tudi po 12 letno. V začetku letošnjega leta so mu odobrili udeležbo na določenih kongresih, a ne na vseh, ki se jih je želel udeležiti. Ker je brez odobritve nadrejenih večkrat izostal iz službe, so mu tudi odpovedali pogodbo o zaposlitvi. Strokovni direktor klinike Rajko Kenda tudi opozarja, da se Veličkovič v tujini izdaja za profesorja, čeprav že 15 let tega strokovnega naslova nima več, saj že približno 18 let tudi ni objavil nobenega strokovnega članka, da bi si podaljšal profesuro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.