Slovenija
8 ogledov

Nevrologi komisiji parajo živce

Novi zakon naj bi začel veljati že 1. januarja 2011. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Na nevrološki kliniki v Ljubljani sta klinična oddelka delovala brez potrebnih dovoljenj, brez vsakršnih postopkov pa so ju poimenovali kar po pokojnih zdravnikih.

Komisija je na podlagi prijave, ki jo je prejela junija letos, ugotavljala nepravilnosti pri poslovanju dveh kliničnih oddelkov, delujočih znotraj bolnišnice, ki je komisija ni navedla poimensko. Po naših podatkih gre za Nevrološko kliniko UKC Ljubljana.

Terciarna dejavnost je po zakonu o zdravstveni dejavnosti namenjena dejavnostim klinik, kliničnih inštitutov ali kliničnih oddelkov, ki obsegajo znanstvenoraziskovalno in vzgojno-izobraževalno delo, ter za opravljanje najzahtevnejših zdravstvenih storitev na ambulantni ali bolnišnični način, ki jih zaradi zahtevnosti ni mogoče opravljati na nižjih ravneh.

Na podlagi zbranih obvestil in pojasnil je komisija izdala načelno mnenje, v katerem ugotavlja sum na korupcijo, saj preiskovana oddelka ne izpolnjujeta pogojev za opravljanje terciarne dejavnosti, klinika pa si je na ta način pridobila neupravičene koristi.

Sklepov bolnišnice oddelka nista upoštevala
Klinični center, v okviru katerega deluje nevrološka klinika, je že pred časom zahteval od predstojnikov klinike, naj na ministrstvo čim prej vložijo vso potrebno dokumentacijo za ureditev statusa, prav tako pa je prepovedal uporabo imen pokojnih zdravnikov brez potrebnih pravnih postopkov.

A komisija ugotavlja, da vodstvo nevrološke klinike (strokovni direktor je David Vodušek, direktor pa Tomaž Pogačnik) kljub sklepom bolnišnice s svojim delovanjem ni dovoljevalo predrugačenja oddelkov, ki sta zaradi neurejenega statusa še naprej imela protipravno materialno korist. Oddelka opravljata vso terciarno dejavnost nespremenjeno kot do zdaj, opozarja komisija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.