Slovenija
25 ogledov

Nevšečnosti še zdaleč ni konca

Soča Bralka
Poplavljena cestišča, odkrite strehe, plazovi, naraščanje rek ... Močno deževje se bo nadaljevalo.

Zaradi poplavljenih cestišč so trenutno zaprte tri ceste, sporočajo s Prometno-informacijskega centra. To so ceste na relacijah: Petrina - Mirtoviči v Grivcu, Grgelj - Fara pri Žagi in lokalna cesta Blate - Rakitnica. S poplavljenimi cestišči se ubadajo tudi v Ribnici, piše na straneh Uprave RS za zaščito in reševanje.

V Idriji medtem zemeljski plaz že ogroža stanovanjski objekt, številne poplave so tudi ob vodotokih v Bohinju. Veliko preglavic po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje povzroča tudi močan veter, streho je ob 13.13 odkrilo v Svetem Tomažu, ob 13.15 v Cerknici, v Krškem je veter na cesto podrl drevo, promet je bil zaradi drevesa oviran tudi v Podvleki.

Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje so poplavljeni tudi prostori glasbene šole v Prvačni, gasilci so ob 14.36 črpali vodo v Osilnici, drevo so ob 14.40 odstranjevali tudi s ceste v Tolminu. Poročil o poplavah in podrtih drevesih je iz ure v uro vse več ... 

Še naprej močno deževje 

Nevšečnosti pa žal ne bo konca. Z Agencije RS za okolje (Arso) so ob 14.00 sporočili, da se bo deževje nadaljevalo vsaj do srede noči na ponedeljek. V nedeljo popoldne in prvi del noči na ponedeljek bo ozračje še nestabilno, pojavljale se bodo tudi nevihte z močnimi nalivi, predvsem v zahodni in južni Sloveniji.

“Ob tem lahko hitro porastejo meteorne vode, manjše reke in hudourniki. Zvečer se bodo ob prehodu vremenske fronte padavine okrepile tudi na severovzhodu države,” opozarjajo.

Predvsem v višjih legah bo po njihovih napovedih še naprej pihal močan jugozahodni veter s hitrostjo okrog 80 kilometrov na uro, ob morju pa okrepljen jugo. Meja sneženja bo večinoma nad 2000 m nadmorske višine, spuščala se bo šele v noči na ponedeljek.

Zapadlo tudi 300 litrov na kvadratni meter

Od sobote do nedelje zjutraj je v zadnjih 24 urah v hribovitem svetu severne Primorske in na območju Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp padlo med 100 in 250 litrov dežja na kvadratni meter, sporočajo z Arsa. Krajevno je ponekod zapadlo tudi prek 300 litrov na kvadratni meter, drugod v zahodnem, južnem in osrednjem delu med 30 in 80 litrov na kvadratni meter.

“V nedeljo je od 7 ure do 13 ure padlo predvsem v hribovitem svetu južne, zahodne in severne Slovenije še od 10 do 30, krajevno na severozahodu tudi prek 50 litrov na kvadratni meter, drugod je bilo padavin manj, najmanj v severovzhodni Sloveniji,” dodajajo.

Naraščanje rek

“Naraščanje rek na zahodu države se je prehodno ustalilo, nekatere reke upadajo. Ob ponovni okrepitvi padavin danes popoldan in v noči na ponedeljek je možen ponoven porast rek v večjem delu države,” opozarjajo na Arsu. 

Ob nevihtah in močnejših nalivih lahko danes popoldan in zvečer hitro porastejo in poplavijo manjše reke in hudourniki v večjem delu države.  Opozorilne pretoke presegajo reke: Tolminka, Sava Bohinjka s pritoki, Vipava s kraškimi pritoki ter Kolpa v zgornjem in srednjem toku.

“Pretoki naštetih rek so ustaljeni. Opozorilni pretok je presegla tudi Ljubljanica v Mostah, ki bo danes in jutri predvidoma še nekoliko porasla. Danes bo močneje porasla tudi Sava v srednjem in spodnjem toku,” pravijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.