Slovenija
8 ogledov

Nezadovoljni dimnikarji

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Dimnikarji niso zadovoljni z urno postavko, ki jim jo je določila vlada. Pred kurilno sezono opozarjajo: omogočite dostop do kurilnih naprav.

V ponedeljek je zagorelo v dimniku gostinskega objekta v Kranjski Gori. "Letos takih primerov nismo imeli veliko," je povedal Ignac Šubic, predsednik kranjskogorskega gasilskega društva, ki je gasilo požar. "Težko je govoriti o vzrokih, zakaj do takega požara pride. Včasih dimniki niso primerno očiščeni, včasih lastniki vržejo v peč kakšno stvar, ki bolj zagori in se ogenj razširi na dimnik," je dejal in pojasnil, da se to pogosto dogaja v zimskem času, ko je kurilna sezona na vrhuncu.

Dimnik ste, ne le zaradi varnosti, ampak tudi zakonsko dolžni očistiti vsako leto. A če vlada ne bo spremenila sklepa, vam bodo čistili nezadovoljni dimnikarji. Ocenjujejo namreč, da je cena ure, ki jo je pri 25,20 evra brez davka na dodano vrednost, ki jo je julija določila vlada, prenizka in ne omogoča obstoja dimnikarskih podjetij. "Konkreten primer so meritve. Cena sedmih evrov, da prideš z vozilom do uporabnika in izvedeš meritev, je nemogoča. In tu je osnovni problem tega cenika," je po navedbah STA povedal direktor panožne zbornice pri GZS Dušan Butina.

Pri Inštitutu za ekonomska raziskovanja v Ljubljani so po navedbah agencije naročili strokovno analizo primerne vrednosti dimnikarske službe.  Dimnikarje po besedah predstavnika omenjenega inštituta Mateja Korena "tepejo" poslovne terjatve. "Dimnikarji v skladu z zakonom ne smejo zavrniti storitve strankam, četudi obstaja verjetnost, da storitve ne bodo plačale," je povedal za STA. Trenutno se pogajajo z ministrstvom za okolje.

Uporabnike dimniških storitev pred novo kurilno sezono opozarjajo, naj omogočijo dostop do kurilnih naprav. "Z rednim čiščenjem in opravljanjem dimnikarskih storitev zmanjšamo tudi onesnaževanje in tako prispevamo k čistejšemu okolju," je za STA povedal predsednik dimnikarske sekcije pri panožni zbornici  Aleksander Županek. "Z rednim čiščenjem in opravljanjem dimnikarskih storitev zmanjšamo tudi onesnaževanje in tako prispevamo k čistejšemu okolju," je za STA povedal predsednik dimnikarske sekcije pri panožni zbornici Aleksander Županek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.