Slovenija
12 ogledov

Nezadovoljni na obeh straneh

Slovenija 16.10.2012 Dusan Semolic, Branimir Strukelj, srecanje predsednika vlad Saša Despot
Enotni v kritiki vladnih ukrepov.

Premierka Alenka Bratušek bo dan pred iztekom roka, ki si ga je vlada postavila za predstavitev svojega paketa ukrepov za uravnoteženje javnih financ, na srečanju s predstavniki sindikatov in delodajalcev pretresala njihove predloge za izhod iz krize. Sestanka se bodo udeležili tudi ekonomisti.

Nova pogodba in kisik za gospodarstvo

 


Osem sindikalnih central se v dokumentu Nova pogodba med delom in kapitalom za izhod iz krize, katerega cilj je prehod od varčevanja k trajnostnemu razvoju in blaginji, zavzema za uvedbo davčnih blagajn, kadrovsko okrepitev davčnega nadzora in uvedbo skupnih javnih naročil za ves sektor država.

Šest delodajalskih organizacij medtem v dokumentu Kisik za gospodarstvo predlaga ukrepe za davčno razbremenitev ter za zagon razvoja in konkurenčnosti, pa tudi izvedbo sanacije bančnega sistema.


Enotni v kritiki vlade

Sindikalna stran je ocenila, da bi imeli nekateri predlogi gospodarstva katastrofalne posledice in bi krizo še poglobili. A tudi v delodajalskih organizacijah je bilo slišati, da predlogi sindikatov niso ne vzdržni ne odgovorni in da pomenijo podporo stari, dokazano napačni ekonomski politiki.

So si bili pa sindikati in delodajalci enotni v kritiki vlade, ker se ta doslej ni odzvala ne na en ne na drugi dokument. Predstavniki šestih sindikalnih central, ki na sestanek niso bili povabljeni, so ob tem Bratuškovo obtožili še, da jih želi spreti med seboj.

Komentarjev 3
  • ženska 19:09 24.september 2013.

    Pogrešam sindikat, ki zastopa kmete. Nujno potrebujejo zaščito pred plenilci, ki so že izpraznili banke, sedaj pa so za plenjenje na vrsti kmetje. Ostareli, posebno pa še upokojeni kmetje z nizkimi pokojninami, ki niso več sposobni ustvarjati dohodka iz kmetijstva, ...prikaži več bodo morali v obliki davka vrniti državi svoje penzije in živeti kot v srednjem veku. Če bodo hoteli živeti človeka vredno življenje, pa bodo plenilci prišli po kmetijo, ki so jo generacije prednikov ustvarjale skozi stoletja. Jara gospoda, ki bi rada živela na tuj račun, naj se zaveda, da se bo kmet spuntal, če ne bo nikogar, ki bi ga zaščitil. Ko bodo prišle davčne položnice, bo vlado bolela glava.

  • dragec 13:08 24.september 2013.

    Vedno se sprašujem, ali res potrebujemo toliko število različnih sindikatov???

  • ennanova 08:54 24.september 2013.

    Deset tisoč ur za vzgojo dobrih delavcevNavijali smo za delavce. Fantje so na parketu garali in mi smo jih gledali pri delu; bili so delavci. Nihče od njih ni niti enkrat rekel, da ne zna, da ne more, da ...prikaži več ga boli glava, da se bo jutri bolj potrudil – vsakdo se je trudil tukaj in sedaj. Navijali smo torej za spoštovanje do dela, do delavcev, ki nikakor niso leni in ne trošijo preveč. Navijali smo tudi zase, saj smo vsi delavci. …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1193-deset-tisoc-ur-za-vzgojo-dobrih-delavcev