Slovenija
43 ogledov

Nezadovoljni s koalicijsko pogodbo levih

parada ponosa Anže Petkovšek
Iniciativa za pravice lezbijk, gejev, biseksualnih in transseksualcev izraža zaskrbljenost nad predlogom koalicijske pogodbe.

Iniciativa LGBT je opozorila, da če nova koalicija misli resno, s tem ko v koalicijsko pogodbo zapiše, da "Slovenija in njeni državljani in prebivalci morajo ponovno postati odraz odprte, poštene, solidarne, pravične, napredne in samozavestne družbe“, potem nima druge možnosti, kot da vprašanje pravic lezbijk, gejev, biseksualnih in transseksualcev (LGBT) umesti v koalicijsko pogodbo in v najhitrejšem možnem času uredi enakost pravic za vse.

SD, ZaAB in ZL naj ne sodelujejo v koaliciji

Iniciativa je izrazila razočaranje nad abstraktnostjo in lahkotnostjo naslavljanja človekovih pravic v koalicijski pogodbi. Od strank, zlasti pa od SD, ZaAB in ZL, ki so podpisnice predvolilne zaveze o podpori človekovim pravicam LGBT oseb, pričakujejo, da naj naredijo vse, da se v prihajajočem mandatu odpravi sistemska diskriminacija LGBT oseb. Pričakujejo tudi, da bodo te stranke zavrnile sodelovanje v koaliciji, ki bi temeljila na kršitvah človekovih pravic katerekoli družbene manjšine.

Slovenija je daleč za ostalimi

V iniciativi opozarjajo, da Slovenija na področju LGBT močno zaostaja za sosednjimi državami, Slovenija je sicer leta 2005 kot prva med sosednjimi državami začela urejati to področje, čeprav, kot pravijo v iniciativi, slabo. A zdaj nas je večina sosednjih držav že prehitela. "Madžarska je sprejela zakon, ki izenačuje istospolne in raznospolne pare leta 2009, Avstrija je sprejela tovrstno zakonodajo leta 2010, pred parimi tedni nas je prehitela še Hrvaška. Smo pa boljši od Italije: oni nimajo nič, v Sloveniji pa imamo slab in diskriminatoren zakon," so še izpostavili v iniciativi Volitve 2014 - LGBT.

Pričakujejo, da bo v prihodnjih tednih oblikovana vlada, ki bo na področju človekovih pravic LGBT oseb sledila odločbam ustavnega sodišča, pravni praksi in teoriji, ureditvam drugih razvitih držav in nenazadnje pozivom LGBT skupnosti in posameznikov in posameznic, ki že 30 let zahtevajo enakost pred zakonom.

Komentarjev 5
  • Silvester Alič 17:59 15.avgust 2014.

    jaz upam da bomo takšen zakon sprejeli ob svetem nikoli.

  • Johan Spohan 20:25 14.avgust 2014.

    Ali pa si tlačili v organe Klobo klobase.

  • Johan Spohan 20:24 14.avgust 2014.

    Jokavi Milanček, a še vedno bereš le Demokracijo, vzemi v roke še pravopis, pa boš videl da je tvoja bivša partija rdeča ne rudeča, danes pa ste ptrefarbani v demokrate.