Slovenija
997 ogledov

Nezadovoljni sindikalisti vladi sporočajo, da ne bodo popustili

Stavka učiteljev Saša Despot
Stavke v sredo ne bo, se pa bodo sindikalisti javnega sektorja v času volilne kampanje pripravljali na izvedbo stavkovnih aktivnosti.

Sindikalisti javnega sektorja so s prejetim odgovorom vlade glede nadaljnjih pogajanj na področju plač v javnem sektorju nezadovoljni, a kljub vsemu napovedane stavke prihodnji teden ne bo. Sindikalisti od vlade sicer že nekaj časa pričakujejo izpolnitev več zahtev, kot so dogovor o uskladitvi višine vrednosti plačnih razredov najmanj z inflacijo v skladu z dogovorom o plačah in drugih stroških dela v javnem sektorju, ter dogovor o spremembah plačne lestvice.

Možnost stavke po sklicu novega državnega zbora ostaja

V odprtem javnem pismu je pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja opozorila, da se vlada demagoško sklicuje na podatke, ki po njihovem mnenju nimajo transparentne in verodostojne metodološke podlage.

Nadalje so kritični, saj naj bi glede pogajanj o spremembah plačnega sistema v vladi prelagali odgovornosti na naslednjo vlado in se sklicevali na javnofinančne posledice morebitnega dogovora s sindikati, ''ne skrbijo pa je podlage v proračunskih dokumentih in javnofinančne posledice davčne reforme, h kateri poziva v istem dokumentu,'' je zapisal vodja pogajalske skupine Jakob Počivavšek.

''Vse navedeno je povsem očitno v funkciji vnašanja razdora med delavstvo, zamegljevanja pravih težav na področju plač v javnem sektorju, zavajanja in z jasnim ciljem vladne koalicije, da v predvolilnem boju zlorabi legitimne sindikalne zahteve po spoštovanju danih zavez in zakonskih načel. V Pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja ne pristajamo na to, da vlada zlorabi sindikate za doseganje svojih ciljev v volilni kampanji, zato smo se odločili, da pred volitvami ne bomo izvajali stavkovnih aktivnosti,'' menijo sindikalisti.

Na odločitev, da stavke ne bo, so vplivali tudi negotovi zunanjepolitični in varnostni dejavniki, kot tudi epidemiološke razmere.

''Velika večina sindikatov v Pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja se je opredelila za stavko, ki bo izvedena kmalu po konstituiranju nove sestave Državnega zbora, če stranke, ki bodo zastopane v Državnem zboru, ne bodo nemudoma pristopile k pogajanjem s sindikati javnega sektorja,'' napovedujejo in dodajajo, da bo odpravljanje škode in realizacija navez morala biti ena prvih nalog naslednje vladne garniture.

Sindikalisti menijo, da je vlada s sklepanjem parcialnih dogovorov in sprejemanjem enostranskih odločitev glede plač v javnem sektorju povzročila razsutje plačnega sistema v javnem sektorju.

Sindikati vztrajajo pri takojšnjem reševanju problemov in zahtev

Z inflacijo in gibanjem minimalne plače bodo sindikalne zahteve ostajale aktualne. ''To posebej velja za realno padanje vrednosti plačnih razredov in uravnilovko med najslabše plačanimi javnimi uslužbenci, med katerimi so predvsem zaposleni v plačni skupini J. Enako velja za tleče napetosti zaradi nesorazmerij, ki jih je povzročila vlada s parcialnimi dogovori in enostranskimi odločitvami,'' meni Počivavšek.

Čas volilne kampanje bodo sindikati javnega sektorja izkoristili za pripravo na izvedbo stavkovnih aktivnosti, je napovedala pogajalska skupina.

Od političnih strank bodo zahtevali konkretne odgovore glede vprašanj obstoja in sprememb enotnega plačnega sistema, spoštovanja danih zavez in njihove realizacije ter obuditve socialnega dialoga. Prepričani so tudi, da predvolilno obdobje ne odvezuje vlade od zakonsko določene obveze glede pogajanj o usklajevanju vrednosti plačnih razredov, ki bi se morala vsako leto začeti najkasneje do 1. 5. tekočega leta.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • Ivo 14:05 04.marec 2022.

    Napišite kot je res in ne zavajajte ljudi s svojimi novicami. Stavke celotnega javnega sektorja ne bo, šolstvo pa vseeno stavka!