Slovenija
60 ogledov

Nezadovoljni turisti doma

1/19
Žurnal24 main
Danes popolne se je v Slovenijo zaradi poziva Pahorja iz letovišč Hurgada in Šarm el Šejk vrnilo 130 turistov. "Uničen imam dopust, ki sem ga načrtovala štiri leta," zatrjuje ena izmed jeznih Slovenk.
Kdo bo plačal?
V agenciji Kompas pričakujejo, da bo vlada izpolnila javno obljubo in bo stroške, ki jih bodo imeli s predčasno vrnitvijo (potniki bi se morali namreč vrniti šele v soboto), krila država.

"Bilo je napeto. Čutila se je napetost. Sicer je vse mirno, vendar pa so ljudje izjemno nezadovoljni. Prepričani so, da se ta stvar ne bo dobro končala," razmere v letovišču Šarm el Šejk opisuje Andrej iz Ljubljane in dodaja: "Če bi ostali dan dlje, ne bi bilo nobene razlike. Imeli smo že vse plačano, tako da smo si rekli kar bo, pač bo. Od agencije pričakujemo vrnitev sedmine plačanega."

Fotografije prihoda Slovencev na Letališče Jožeta Pučnika si oglejte TUKAJ.

Andrej v nadaljevanju pripoveduje, da so v mestu banke zaprte, tako da denarja ne moreš zamenjati. "Internet ne dela. V mestu skoraj ni več turistov. Nobenega vzdušja ni več. Tudi Egipčani ostajajo doma. Domačini so izjemno zaskrbljeni zaradi odhoda turistov, saj je to edini vir njihovega preživetja."

Pretepi med pripadniki in nasprotniki Mubaraka
"Zvečer sem v mestu videl pretep skupine domačinov. Šlo je za pripadnike in nasprotnike Mubarakovega režima," nadaljuje Slovenec. Na vprašanje, kako se domačini vedejo do turistov, Andrej odgovarja: "Turistom se ne bo zgodilo nič. Turisti so zaščiteni, tako da je panika popolnoma brezvezna. Počutil sem se varneje kot v Sloveniji."

Uničen imam dopust, ki sem ga načrtovala štiri leta.
Turistka Breda

Ministrstvo za zunanje zadeve sicer pozdravlja uspešno zaključen povratek večje skupine slovenskih turistov iz letovišč ob Rdečem morju. "Razen gostov obeh agencij so se z letalom vrnili tudi nekateri drugi Slovenci, ki so tam preživljali dopust ali bili zaposleni v turistični panogi," so nam zatrdili.

"V Šarmu je popolnoma mirno. Vsi, ki so se odpravili na počitnice, so bili popolnoma brez skrbi," pa trenutne razmere v letoviščih opisuje Alenka Dobovičnik, predstavnica agencije Kompas v Šarm el Šejku. Na navedbe Andreja, ki je omenil ulične pretepe, je Alenka odgovorila: "Bilo je nekaj govoric, zato smo se s predstavniki drugih agencij odpravili preverit stanje. Zasledili nismo nobenih nemirov ali trenj med domačini."

Predstavnica je prepričana, da evakuacija ni bila potrebna. "Skupina je imela v načrtu še nakupovanje spominkov, spet drugi so se nameravali še zadnjič potapljati, oditi na določene izlete … Edina dobra stran vrnitve je, da so pomirjeni domači in sorodniki," konča.

"Panika popolnoma nepotrebna"
"Ne vem, kaj ste pisali mediji. Dobival sem sms-sporočila od ljudi, ki jih sploh ne poznam. Vsi so bili popolnoma prestrašeni in panični, tukaj pa popolna milina," pa poudarja Grega Zalokar, ki je z dekletom letoval v Šarm el Šejku. "Tole je popolnoma brezveze. Pričakujem delno povračilo stroškov, saj smo za letalo izvedeli šele v četrtek zvečer ob pol sedmih in rezervacij izletov nismo mogli odpovedati." 

Direktiva je bila, da gremo domov. Druge opcije ni bilo predstavljene.
Grega Zalokar

"Agencija se bo pri vračilu stroškov poskušala izgovarjati na državo, dejstvo pa je, da v Šarm el Šejku ni bilo naravne nesreče, ni bilo razglašeno izredno stanje … Pametno bi bilo, da bi prišel nekdo od oblastnikov pogledat razmere, preden so nas evakuirali," je še povedal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.