Slovenija
11 ogledov

Nezakoniti pripor bo država plačala

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Številka je znana. Koprski župan Boris Popovič od države zahteva 16.667 evrov zaradi po njegovem mnenju nezakonitega pripora leta 2003.

Sodnica Katarina Parazajda je sprejela predlog Popovičevega odvetnika Francija Matoza o zaslišanju ožjih sorodnikov njegove stranke. Kot priče bodo tako nastopile žena koprskega župana Eva Popovič, njegova sestra Laura Ban in njegova mati Solza Popovič.

 

Pripor

Popoviča je policija 9. septembra 2003 zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, pranja denarja in neupravičenega dajanja daril priprla skoraj za mesec dni. Pripor so odredili zaradi nevarnosti, da bi vplival na priče. Vrhovno sodišče je pripor odpravilo, ko je ugotovilo, da sum ni utemeljen.

Parazajdova pa ni ugodila zagovornikovi prošnji za zaslišanje tedanjega generalnega direktorja policije Marka Pogorevca, tedanje generalne državne tožilke Zdenke Cerar, poslanca SDS Pavla Ruparja in tedanjega državnozborskega poslanca Lojzeta Peterleta. Priče naj bi po Matozovem mnenju potrdile, da je šlo za politično motiviran postopek.

Matoz meni, da je sodišče njegov predlog zavrnilo, ker bo raziskovalo le višino odškodnine, za kar pa podlaga zahtevka ni sporna. Po njegovi oceni je sodnica ocenila, da je bil pripor nezakonit, zato bo zaslišala le sorodnike koprskega župana, in sicer glede njegovih duševnih bolečin.

Popovičev odvetnik je napovedal, da se bodo akterji zgodbe po koncu postopka proti Popoviču znašli v kazenskem postopku.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.