Slovenija
33 ogledov

Nezakonito brez kazni

Ali bo kdo ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in Marku Jakliču, direktorju Le Žurnal24 main
Lekarna Ljubljana. Nihče ne ve, kdo lahko ukrepa proti Jakliču, ki po mnenju MF ne bi smel ustanoviti LL Grosista.
Ljubljana kot Maribor
Odgovor.                       V Lekarni Ljubljana pravijo, da imajo enak model poslovanja kot Lekarne Maribor, ki imajo svojo veledrogerijo Farmadent.

Ljubljana. Javni zavod ne bi smel ustanoviti gospodarske družbe, so potrdili še na ministrstvu za finance (MF). Kljub temu nihče ne ve natančno, kdo bi lahko ukrepal, ker je Javni zavod Lekarna Ljubljana (LL), ki ga vodi Marko Jaklič, pred letom in pol ustanovil podjetje LL Grosist.

Od občine do ministrstva
Na MF sploh niso odgovorili, ali so pristojni za ukrepanje oziroma kdo je. Pravnik Rajko Pirnat pa meni, da bi lahko ukrepali Mestna občina Ljubljana (MOL) kot ustanoviteljica LL, nadzorni odbor (NO) občine, LL kot ustanoviteljica LL Grosista in računsko sodišče (RčS), morda pa tudi MF.

Lahko revidiramo MOL in LL ter naročimo popravljalne ukrepe, vendar se mi zdi, da bi morala občina, ko so se pojavili dvomi, raziskati, ali gre za veljavne posle,” je odgovoril Igor Šoltes, predsednik RčS.

Predsednik NO MOL Franc Slak pa je dejal, da še niso razpravljali o tem, ali je ustanovitev LL Grosista zakonita ali ne. Verjetno bodo to storili na naslednji seji v začetku aprila, ko bodo imeli tudi mnenje MF. “Ukrepati ne moremo, mnenje pa lahko damo,” je o pristojnostih NO občine v tem primeru povedal Slak, ki nas je glede ukrepanja napotil na Janka Möderndorferja, ljubljanskega podžupana, ki je hkrati predsednik sveta zavoda lekarne.

7500 evrov ustanovnega kapitala je Lekarna Ljubljana vplačala ob ustanovitvi LL Grosista.
Na MOL še vedno molčijo
Prosim, obrnite se na PR-službo ali mi pošljite pisna vprašanja,” pa se je šele na SMS-sporočilo odzval Möderndorfer, čeprav smo vprašanja glede lekarne na MOL poslali že prejšnjo sredo, dodatna pa včeraj dopoldne. Tako še vedno ni jasno, ali bo MOL sploh kakorkoli ukrepala.

Z LL pa so včeraj sporočili, da je ustanovitev gospodarske družbe s strani javnega zavoda zakonita, saj je šlo za ustanovitev družbe, ne pa za nakup poslovnega deleža oziroma njegovo odplačno pridobitev.

Vsak s svojo razlago
Poleg tega so v LL prepričani, da če bi zakonodajalec menil, da ustanovitev podjetja v sklopu dejavnosti zavoda spada v prepoved odplačnega pridobivanja kapitalskih deležev, bi iz zakona o zavodih črtal določilo, da lahko zavod ustanovi podjetje s soglasjem ustanovitelja. Pirnat se s tem ne strinja: “Mislim, da ne zdrži, da zakona, ki nekaj določa, ni treba upoštevati, ker je pozabil razveljaviti starejšega.”

Na MF pa so dodali: “Glede na to, da je bil zakon o javnih financah sprejet pozneje kot zakon o zavodih, je mogoče trditi, da javni zavodi ne smejo ustanavljati takšnih podjetij, pri katerih je za delež treba vplačati osnovni kapital.” Spomnimo, da je LL ob ustanovitvi LL Grosista vplačala 7.500 evrov ustanovnega kapitala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.