Slovenija
32 ogledov

Nezakonito do “izdaje”

Branka Zobec Hrastar Nik Rovan
Branka Zobec Hrastar. Tožilka je policistu z nezakonitimi dokazi očitala sodelovanje s kriminalno združbo.

Nedolžna. Nekdanjega kriminalista Evgena Stenovca in bivšega prometnega policista Igorja Bavdka je ljubljansko sodišče opralo očitkov, da naj bi člane mednarodne kriminalne združbe obveščala, kdaj in komu od njih sledita policija in tožilstvo. “Izrečeni sta bili oprostilni sodbi. Sodišče pritožb še ni dobilo, vendar ju je tožilka že napovedala,” na sodišču pojasnjujejo o koncu sojenja, ki je sicer potekalo za zaprtimi vrati.

Bivša policista sta bila septembra 2007 namreč prijeta in dobra dva meseca priprta, ker naj bi združbi prodajala odredbe s podatki o preiskavi, ki jo je zoper domnevne hudodelce sicer vodil prav Stenovec.

Z nezakonitimi dokazi
A tožilki Branki Zobec Hrastar Stenovcu in Bavdku policijske izdaje tajnih podatkov ni uspelo dokazati. Sodišče naj bi namreč po neuradnih podatkih pred izrekom sodbe ugotovilo, da je policija kolegoma (po tožilkinih navodilih) sledila in prisluškovala nezakonito. S temi ukrepi naj bi bili zbrani najmočnejši dokazi o njunem domnevnem sodelovanju s kriminalno navezo, a jih sodišče ni upoštevalo. “Postopek je tajen in ga zato ne morem komentirati,” pa Stenovec odgovarja na vprašanje, ali bo (če ali ko oprostilna sodba postane pravnomočna) državo tožil zaradi dvomesečnega pripora in odpustitve iz policije. S tožilstva pa uradna pojasnila pričakujemo predvidoma danes.

Tožilkine oprostilke
Patria. Branka Zobec Hrastar ni dokazala niti, da bi nekdanji obrambni minister Karl Erjavec in Albin Gutman z nakupom oklepnikov oškodovala proračun. “Tožilstvo nakazuje sicer neko potencialno možnost, da bi škoda lahko nastala, kar pa je premalo,” je poudarilo sodišče, ko je Erjavca in Gutmana aprila oprostilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.