Slovenija
69 ogledov

Nezakonito ravnanje na CSD Slovenj Gradec

CSD Saša Despot
Upravna inšpekcija ugotovila nezakonito ravnanje CSD Slovenj Gradec, saj vloge v primeru koroških dečkov niso pravočasno obravnavali. Ministrica Anja Kopač Mrakova že sprejela odstop direktorja CSD.

Upravna inšpekcija je ugotovila nezakonito ravnanje CSD Slovenj Gradec v primeru izdaje dovoljenja za izvajanje rejniške dejavnosti v primeru namestitve koroških dečkov v rejništvo. Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je danes v kratki izjavi za medije povedala, da je upravna inšpekcija ugotovila, da CSD Slovenj Gradec vloge ni pravočasno posredoval pristojnemu organu v reševanje. S tem so stranki kršili pravico do odločanja v zakonitem roku.

Ministrstvo je o vlogi starih staršev odločilo 11. aprila, kar je prepozno. Odvetnik starih staršev se je na odločitev pritožil in postopki na sodiščih še tečejo.

Center za socialno delo Slovenj Gradec je pred tem pripravil oceno njune primernosti za izvajanje rejniške dejavnosti, v kateri ugotavljajo, da "kandidatka ni najbolj primerna za izvajanje rejništva" svojih vnukov.

Direktor CSD odstopil, a meni, da nihče ni delal v škodo otrok ali vlagateljev

Ministrstvo je zapisnik upravne inšpekcije inšpektorata za javni sektor prejelo danes, ministrica je že sprejela odstop direktorja CSD Jurija Šumečnika. Ta je odstopil zaradi objektivne odgovornosti.

Šumečnik je za STA dejal, da je še vedno prepričan, da strokovne službe v centru delajo zelo dobro. "Prepričan sem, da nihče ni delal ne na škodo otrok ne na škodo vlagateljev," je dejal. Glede na mnenje upravne inšpekcije pa sprejema objektivno odgovornost - tudi zato, ker "je splošna javnost zaradi tega primera že preveč razgreta".

Pristojnosti zdaj prenesli na CSD Šentjur

Po tem ko je upravno sodišče ugotovilo nepravilnosti pri odvzemu koroških dečkov babici, ki sta ga vodila CSD Velenje in CSD Slovenj Gradec, so pristojnost za dogovarjanje o stikih starih staršev z dečkoma preneseli CSD Šentjur.

CSD Velenje se bo na odločitev sodišča sicer pritožilo.

Komentarjev 12
  • dragec 08:34 26.maj 2016.

    Dejstvo je, da starr starša nista primerna, to kaj se je slišalo na zaprti seji naj se javno pove.

  • Avatar Zala
    Zala 02:18 26.maj 2016.

    Kaj je Upravno sodišče v bistvu ugotovilo? Je vam jasno? Če je bil postopek nepravilen, zakaj ni hkrati odločilo, da se otroci vrnejo? In zakaj naj bi o tem odločalo drugo Sodišče?

  • JT_Thomas 01:18 26.maj 2016.

    Točno.. Ker ona je del ultra moralne vlade.