Slovenija
38 ogledov

Nezavarovani psi plašijo divjad

V sklopu preventivne akcije za zaščito divjadi pred izpuščenimi psi, ki jo organ Žurnal24 main
Psi in divjad. Skupna akcija tržiških policistov in lovcev za zaščito divjadi pred izpuščenimi psi.

Policisti Policijske postaje (PP) Tržič so v sodelovanju z Lovsko družino Tržič začeli preventivno akcijo, v kateri lastnike psov opozarjajo glede izpuščanja psov v naravo brez povodcev.

Pobudnika akcije Boštjan Stare, pomočnik komandirja PP Tržič, in Robert Kralj, gospodar lovske družine, pravita, da nezavarovani psi v naravi plašijo divjad in jo preganjajo iz njenega bivalnega okolja, kar divjadi poslabšuje življenjske možnosti in spreminja njen naravni življenjski ritem. Poleg tega so nezavarovani psi potencialna nevarnost za ljudi.

Globe do 1.200 evrov
Zakon o zaščiti živali sicer določa, da morajo biti psi na javnem mestu na povodcu – kršitev se kaznuje z od 200 do 400 evri globe. Prepovedano je tudi izpuščanje psov v naravo brez nadzora, lastnik pa poleg tega odgovarja za škodo, ki jo pes povzroči divjadi. Kazni za to znašajo od 400 do 1.200 evrov. Lastnike psov bodo na spoštovanje določil zakona opozarjali plakati, ki so jih policisti in lovci namestili na območja, na katerih lastniki sprehajajo pse.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.