Slovenija
19 ogledov

Neznanci napadli enega udeleženca protirasitičnega shoda

shod Anže Petkovšek
Neznanci napadli člana Iniciative za demokratični socializem, ki je javno podprla protirasistični shod. Napadeni je lažje poškodovan, incident pa preiskuje policija.

Po zaključku včerajšnjega protirasističnega pohoda v Ljubljani, je v centru mesta, točneje na Kolodvorski cesti, prišlo do incidenta. Skupino članov Iniciative za demokratični socializem (IDS)  je, ko so se vračali v svojo pisarno, zasledovala skupina ljudi. Ko je en od udeležencev pohoda ostal sam, sta ga napadla dva neznanca.

shod | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Napadla sta ga izza hrbta in mu najprej izpulila dve zastavi, ki ju je nosil nazaj v pisarno IDS. Potem ko se je presenečeno obrnil, je dobil še udarec in brco, nakar sta napadalca zbežala," so sporočili iz IDS. O napadu so danes obvestili policijo, napadeni pa ni huje poškodovan.

"Incident je brez dvoma povezan z včerajšnjim protirasističnim pohodom, ki sta ga IDS in ZL javno podprli in ki so se ga udeležili naši člani in simpatizerji;" pravijo na IDS, ki je sicer članica parlamentarne koalicije Združena levica (ZL). "Včerajšnji napad in tatvina predstavljata nevaren precendens. Potem ko so se v preteklih dneh razživela socialna omrežja, polna nestrpnih in zarotniških sporočil o invaziji priseljencev in njihovih domačih podpornikih, se organizirane skupine, ki za njimi stojijo, počutijo dovolj samozavestno, da so svoje dejavnosti razširile na nov teren - na ulico."

NSi: Gre za zlorabo stranke

protirasistični shod | Avtor: DS DS
Tudi začetek včerajšnjega pohoda, ki se ga je po oceni IDS udeležilo med dva in tri tisoč ljudi, je zaznamoval incident. Medtem, ko se je skupina protestnikov zbirala na Prešernovem trgu, sta moška, član in simpatizer NSi na stopnišču Frančiškanske cerkve obesila plakata z napisi: "Stop islamizmu" in "Evropa je krščanski kontinent" Stranka NSi se je od posameznikov distancirala. "Gre za zlorabo stranke NSi," so sporočili. Poudarjajo,da gre za akcijo posameznikov in da stranka na nikaršen način ni pri tem sodelovala: "Begunsko krizo obravnavamo kot humanitarno, ljudem, ki bežijo iz vojnih žarišč, je treba solidarno pomagati," so zapisali.

dezurni@zurnal24.si