Slovenija
21 ogledov

Neznanci oskrunili fasado nemškega veleposlaništva in finančnega ministrtva

grafiti
1/5
Anže Petkovšek
V veleposlaništvo Nemčije metali balone z rdečo barvo, finančno ministrstvo popisali s črnim sprejem.

Neznanci so ponoči oskrunili pročelja veleposlaništva Nemčije in ministrstva za finance. Obe stavbi sta v središču Ljubljane.

Fasado oskrunili okoli dveh ponoči

Ljubljanske policiste so o dogodku obvestili zjutraj okoli 7.40 ure.

"Po do sedaj zbranih obvestilih je ugotovljeno, da je danes okoli druge ure skupina oseb s pločnika Šubičeve ulice v objekt zmetala balone z barvo. S kraja so se nato odpeljali s kolesi v smeri proti centru mesta," so sporočili s policije. 

grafiti | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Na pročelje finančnega ministrstva pa pa so s črnim sprejem napisali "oxi" (oxi v grščini pomeni ne, oxi je obkrožila večina Grkov na referendumu o sprejetju varčevalnih ukrepov prejšnjo nedeljo) in "Mramor, odstop!".

Za komentar smo se obrnili na nemško veleposlaništvo, kjer so nam povedali le, da sodelujejo s slovenskimi organi pregona in dda drugih izjav ne bodo dajali. Odgovorili nam niso niti na vprašanje, kolikšna je po njihovi oceni višina nastale škode.

Vandalizem povezan z izsiljenim dogovorom

Vandalizem, ki je očitno povezan z  grško krizo, oziroma z dogovorom, ki so ga v nedeljo sprejeli Grčija in države evroobmočja in od močno zadolžene Grčije zahteva nove varčevalne ukrepe, so obsodili v NSi.

"V NSi ostro obsojamo vandalizem in vse ostale druge oblike nasilja, ki ga je ponoči utrpelo veleposlaništvo Zvezne republike Nemčije v Ljubljani in Ministrstvo za finance RS. Drži, da je javno izražanje mnenja legitimno sredstvo vsake demokratične družbe, vendar nihče nima pravice ogrožati ali uničevati lastnine drugih."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:53 18.julij 2015.

    Oboje. Nemci si želijo da Grčija gre iz evro območja (zato so tud Evropsko centralno banko uporabil za svoje politične namere). Potrebujejo pa Grčijo zato da jo pocen pokupjo in tako dobijo še več denarja. Pohlep pač nima mej. Odkar ...prikaži večr se je grške dolgove nacionaliziral Nemci želijo da Grčija gre iz evro območja zarad tega da jih pocen pokupjo. Ko bo to narejeno bojo pa spet hotel Grčijo nazaj..zakaj? Ja zato da bojo imel še nekaj več političnega nadzora ne sam gospodarskega nad tem strateško pomembnim območjem. Tako pa imaš odgovor. Oboji rabijo oboje. Grki po vrh vsega še reforme ampak ne tako kolonialne kot ji Nemčija vsiljuje.

  • Žurnalček 15:08 15.julij 2015.

    Če je zgradba spomeniško zaščitena , je spomenik in spomenik lahko !

  • Žurnalček 15:07 15.julij 2015.

    No ko ga boste našli , naj grafolog primerja njegovo pisavo še s ostalimi grafiti po mestu in ga tožijo za miljonsko odškodnino. Ko bo videl številko škode , se bo verjetno in končno obesil !