Slovenija
42030 ogledov

Vrhunec vročinskega vala, sedemcentimetrska toča, nato pa ...

vročina temperatura sonce pripeka termometer
Arso izdal opozorilo: prihajajo zelo vroči dnevi.

Popoldne ali zvečer so predvsem v severni in severovzhodni Sloveniji možne vročinske nevihte, napovedujejo pri Agencija RS za okolje (Arso). Prav tako opozarjajo, da bo sredi dneva in popoldne po nižinah večjega dela Slovenije velika toplotna obremenitev.

Današnje najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 22 stopinj Celzija, najvišje dnevne temperature pa od 31 do 37 stopinj Celzija.

"Ob prihodu šibke vremenske motnje lahko zopet pričakujemo povečano nestabilnost v naši okolici," napovedujejo pri Neurje.si. Posamezne nevihte so tako že zajele naše severne sosede in se preko severozahoda pomikajo proti vzhodu, jugovzhodu. "V popoldanskih urah se bo par posameznih neviht že pričelo razvijat južneje, na hribovitem oz. goratem predelu Avstrije. Smer pomikanja neviht bo proti vzhodu ter jugovzhodu, zato posledično pričakujemo, da bi se lahko situacija preko meje preselila na Koroško ter potem morebiti nadaljevala proti delu Štajerske (večina meteoroloških izračunov nakazuje nevihtno aktivnost tudi na naši strani - Koroška, Štajerska, Prekmurje). Bolj pestro vreme se pričakuje v delih avstrijske Koroške, kjer je krajevno možna toča do sedem centimetrov debeline. Zaradi preteklih dogodkov smo iz preventive tudi naš del obarvali z LVL 2 - rdečo barvo. Zaradi visokih temperatur bo prisotne obilo konvektivne energije. V nižjih plasteh ozračja bo v rdeče zarisanem območju pihal tudi veter vzhodne, jugovzhodne smeri, kar pomeni bo prisotno vetrovno striženje. Obstaja možnost razvoja posamezne izolirane supercelične nevihte, ki lahko povzroča krajevna neurja z debelo točo."

Jutri se bo nadaljevalo sončno in vroče vreme s kakšno popoldansko ali večerno vročinsko nevihto. Ponekod bo pihal vzhodni veter, na Primorskem šibka burja. V sredo dopoldne bo še sončno, vroče in soparno. Popoldne bodo nevihte zajele večji del Slovenije, južno Slovenijo predvidoma šele zvečer.

V četrtek pa bo spremenljivo oblačno s plohami in nevihtami, vročina bo popustila.

Od četrtka do torka bo povečini sončno, vsak dan predvsem popoldne pa se bodo pojavljale plohe in nevihte. Vročina bo popustila.

Komentarjev 5
  • bobubob 08:05 18.julij 2023.

    Ko bo kak dovolj velik kos ledu padel ob pravem času na pravo mesto, bo plebs morda le spregledal, da jo to povsem enaka svinjarija, kot je bila ona s 'cepljenjem'. Do takrat pa bomo jamrali in trpeli - pa ...prikaži veča seveda enoumno ploskali, ko se ploska. Žal človek rabi palico, da se premakne, samo speči možgani, priključeni na umetno inteligenco telefona pač niso dovolj.

  • lojs 12:26 17.julij 2023.

    pri vsej tej vročini je že spet nekdo iz rtv odšel v penzijo ... ljubijo se, objemajo, ližejo, polno neke šare, pjača itak spet ... pa kaj je s to rtv , a oni to vsak dan al kaj

  • lojs 11:07 17.julij 2023.

    ko bodo kugle velike 20cm, naj gre folk ven, pa naj se zahvali naravi , da ga je ubila, ... še pištole ne rabiš, zakon!