Slovenija
471 ogledov

Ni cene za priklop

kašeljska Anže Petkovšek
Kanalizacija. Občani se morajo priklopiti, a Vo-Ka ne pove cene.

Predvidoma na začetku prihodnjega leta se bodo morali prebivalci Kašeljske ceste v Ljubljani priklopiti na javno kanalizacijsko omrežje, ki je bilo zgrajeno v teh dneh. Nič nenavadnega, če bi jim v podjetju Vodovod - Kanalizacija (Vo-Ka) povedali, koliko jih bo priklop sploh stal. A tega očitno sploh ne vedo.

Na naša vprašanja jim v več kot enem tednu sploh ni uspelo odgovoriti, poslali so nam le dve povezavi na pravilnike, objavljene v Uradnem listu, po katerih je priklop obvezen. Na vprašanje, kakšne sankcije čakajo tiste, ki se na kanalizacijsko omrežje ne bodo priključili, pa so zapisali, da je “težnja prebivalcev ta, da se želijo priklopiti”.

Je, pa ni, pa je, pa ni

Tiskovna predstavnica Vo-Ke Justina Simčič nam je nato po telefonu pojasnila, da vprašanja, kolikšna bo za posameznega uporabnika cena priklopa, ni razumela tako, kot da nas zanima cena priključitve, potem pa, da je cena odvisna od projekta, pa da je različna za posamezne uporabnike oziroma da je za vse enaka. Nato je dejala, da ni tako drago, pa da je brezplačno, potem pa celo, da na Vo-Ki teh podatkov nimajo. Z Mestne občine Ljubljana smo pozneje dobili odgovor, da bo cena odvisna od velikosti parcele in površine objekta.


Kolikšna je cena priklopa na kanalizacijo, so nam v slabi uri izračunali na vrhniški občini; čeprav smo jim zastavili isto vprašanje kot Vo-Ki, so povsem razumeli, kaj nas zanima. Vesna Kranjc, direktorica občinske uprave Vrhnika, je povedala, da se morajo skladno z občinskim odlokom pri njih občani priklopiti v pol leta od izgradnje kanalizacijskega omrežja, ker se “sicer nekateri nimajo nobenega interesa priklopiti na kanalizacijo. Če gre zdaj odpadek v Ljubljanico, potem mislijo, da gre lahko tudi naprej.” Dodala je, da bodo ljudem ponudili tudi plačilo na obroke, “saj vsi niso sposobni plačati naenkrat, ker je znesek kar visok”.

kanalizacija | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Enako je bilo na Občini Grosuplje, kjer so razložili, da je cena odvisna od vrednosti celotne infrastrukture, tako da lahko prebivalci dveh različnih ulic sicer plačajo različno ceno komunalnega prispevka, na isti ulici pa je cena odvisna od velikosti parcele in hiše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.