Slovenija
26 ogledov

Ni denarja, ni muzike

Fotografija je simbolična. (Foto: IFP) Žurnal24 main
V lokalih, frizerskih in kozmetičnih salonih se pripravljajo na izklop naprav za predvajanje glasbe. Razlog tiči v previsokih tarifah, ki jih od lastnikov lokalov zahteva združenje glasbenikov Sazas.

"Ne gre samo za gostince, ampak za vse obrtnike, člane Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), ki so uporabniki avtorskih pravic. Akcija glasbenega mrka je le prvi korak na poti k dosegi konsenza glede tarif. Skupna ocena za naše gostince je, da se bo za odklop odločila približno polovica, drugi se bodo odločili za plačevanje po stari tarifi," je pojasnila Esmeralda Canjuga, predstavnica Iniciative združenja ponudnikov gostinskih storitev Slovenije.

Glasba vpliva na promet
"Predvajanje glasbe vpliva na promet lokala. Kdor noče plačevati, naj ne plačuje. Če bomo avtorji postavili previsoke tarife, si bomo pač sami krivi," nam je povedal Bojan Cvetrežnik, poznavalec razmer in član skupine Terrafolk.

Tišina tudi pri frizerjih
Protestu se pridružujejo tudi frizerski in kozmetični saloni. "Vztrajali bomo, dokler se ne bomo s Sazasom dogovorili o pošteni tarifi, primerni za Evropsko unijo. Ocenjujem, da bo akcija maksimalno uspešna in da se bo za protestni odklop odločila polovica od tri tisoč frizerskih salonov v Sloveniji," je povedala predsednica sekcije frizerjev pri OZS.

"Dvig tarif je nezakonit"
"Veljavna tarifa Sazasa je še zmeraj tista iz leta 1998. Samovoljni dvig tarif za skoraj 60 odstotkov je nezakonit in neutemeljen, saj krši zakon o avtorskih in sorodnih pravicah. Tudi urad za intelektualno lastnino trdi, da je dvig neveljaven, mnenje urada pa spoštujejo tudi inšpektorji," je za konec poudarila še Elizabeta Radelj Pepevnik z OZS.

Matjaž Zupan © Boštjan Tacol

 
Intervju z Matjažem Zupanom, šefom Sazasa
Kaj boste storili, če bodo gostinci plačevali po stari tarifi?
Vsekakor se bomo držali zakona.


Kaj za avtorje pomeni, če gostinski lokali glasbe ne bodo predvajali?
Na njihovo odločitev ne moremo vplivati. Mi se bomo držali zakonskih določitev, ki so določene po primerljivih tarifah s sosednjimi državami. Trudimo se, da bi bile naše tarife takšne, kot jih določa zakon.

Kako komentirate to, da vas obtožujejo netransparentnega zaračunavanja prispevkov?
To je popolna izmišljotina! Sazas ima vsako leto obvezen revizijski pregled, ki vključuje tudi zaračunavanje tarif. Je torej povišanje tarif zakonito? Povišanje tarif je iz našega pravilnika, kjer piše, da se tarife usklajujejo glede na rast cen. Od leta 1998 do leta 2006 Sazas tarif ni poviševal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.