Slovenija
42 ogledov

Ni denarja? Potem bo zaprto!

Dom za ostarele Boštjan Tacol
Novi domovi za starejše. Vlada: Denarja za zdravstveno nego letos ne bo.

Financiranje. Novi domovi za starejše letos ne bodo dobili denarja za kritje zdravstvene nege iz državne malhe. Tako je tik pred novim letom zaradi varčevanja sklenila vlada.

Gre za Deosov dom v Črnučah (odprl naj bi se konec leta), Comettovega v Kranjski Gori in novi dom v Kopru, v katerih zdaj kolebajo, ali bodo brez denarja sploh začeli delovati, pa tudi dom v Notranjih Goricah, ki že obratuje od konca prejšnjega leta.

Brez receptov in plenic

“Koncesionarji smo bili zavedeni. Imamo sklenjeno koncesijsko pogodbo z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ), po pogodbi moramo gradnjo končati v rokih, celo bančne garancije smo morali dati, da bomo začeli delo, oni pa tega z zdravstvom očitno niso uredili,” je kritičen Bojan Kranjc, direktor Deosa. Prepričan je, da so stanovalci domov v zelo neenakopravnem položaju: “Za nekatere je zdravstvo, za druge ga pa ni,” pravi in dodaja: “Tisti, ki so v starejših domovih, imajo zdravnika v domu, za nove pa ga kar naenkrat ni. To pomeni, da jim ne bo imel kdo pisati receptov ter nalogov za plenice, nujne prevoze in laboratorij.” Če se bodo težave nadaljevale, po Kranjčevih besedah drugače kot z obremenitvijo oskrbovancev ne bo šlo, saj približno pol milijona izdatkov, kolikor nanesejo letni stroški zdravstvene nege, ne bodo zmogli.

“To, da bi imeli neke vrste hotelski dom za starejše brez zagotovljene zdravstvene nege, pa je v teh časih utopija, ker ljudje niso več vitalni, ko gredo v dom. Stroški zdravstvene nege so tako enormni, da si tega, da bomo zalagali približno 600 tisoč evrov na leto, ne moremo privoščiti,” poudarja tudi Matjaž Čampa iz Cometta. Njihov dom v Kranjski Gori, ki naj bi prve stanovalce sprejel marca, bo po njegovih besedah ostal zaprt, dokler težave s financiranjem ne bodo rešene; čeprav imajo rezerviranih že 120 postelj.

Davor Dominkuš z MDDSZ zagotavlja, da bodo rešitve poskušali najti do konca marca, nikakor pa bremena po njegovih besedah ne bodo nosili uporabniki.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.