Slovenija
18 ogledov

Ni denarja za konjička

Rotarijci so pod Ivom Siličem poklonili univerzi morskega konjička, a denarja za Žurnal24 main
Za skulpturo morskega konjička, maskoto Univerze na Primorskem, donatorji niso poravnali računa. Konjiček je vreden 30.000 evrov.

Slovesnosti ob prevzemu skulpture morskega konjička avtorja Oskarja Kogoja, ki so jo kot maskoto Univerzi na Primorskem (UP) poklonili Rotary Club Portorož in drugi donatorji, so se marca lani udeležile mnoge znane osebnosti: veleposlaniki v Sloveniji, poslanci, številni predstavniki univerze in koprski škof Metod Pirih.

Dobro leto po tem pa račun za skulpturo, vredno 30 tisoč evrov, še ni poravnan. "Univerza na Primorskem ne prejema nikakršnih računov za konjička. Plastika še ni bila plačana. Skladno s sporazumom med UP in Rotary Clubom Portorož sredstva zanjo zbira zadnji. Dokler konjiček ne bo poplačan, je njegov lastnik Oskar Kogoj," je povedal Leon Horvatič, vodja kabineta rektorja UP Rada Bohinca.

"Izjave o tem daje novi predsednik, sam s tem nisem več na tekočem," se je izmaknil Ivo Silič, ki je predsedoval portoroškim rotarijcem, ko so se lotili projekta. "Mi smo zbrali 60 odstotkov sredstev, za preostali del pa bo morala poskrbeti univerza. Nikoli se nismo obvezali, da bomo zbrali sto odstotkov sredstev. Za nas je projekt končan," meni Tomo Sumič, trenutni predsednik kluba. Pobudnik donacije, rotarijec Stojan Petelin, pa je še pojasnil, da je med drugim prišlo tudi do nesporazuma z univerzo glede vrednosti kipa. "Nismo se, recimo, pogovarjali, da bo visok kar 2,5 metra," doda.

Oškodovanec je Kogoj
"Univerza ima že tako težave, saj ne vedo, kako bodo plačali 3,5 milijona evrov dolga za Armerijo in Foresterijo. Ne želim povzročati novih škandalov," pravi avtor skulpture Oskar Kogoj. "Univerza je kot poklon dobila protokolarno rektorsko verigo in druge aplikacije značke in podobno, pričakujem pa poravnavo dolga za kip," doda. Kogoj je še prepričan, da je pisanje o negativnih stvareh neproduktivno.

Konjiček kot del promocije
Skulptura morskega konjička, maskota Univerze na Primorskem, bo osrednji objekt na razstavi izbranih del Oskarja Kogoja Secrets (Skrivnosti), ki bo 14. maja v Haagu na Nizozemskem. Gre za enega od promocijskih dogodkov v okviru predsedovanja Slovenije Evropski uniji, ki jih naša država organizira po posameznih državah članicah. Kogojeva razstava bo v mestni hiši, ki je znana po 50-metrskem notranjem atriju, zaradi česar je to največji razstavni pokrit prostor v Evropi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.