Slovenija
106 ogledov

Ni denarja za šole

Pomočnica ravnateljice nam je pokazala improvizirano jedilnico, ki čaka, da že t Žurnal24 main
Katastrofalno. Osnovnošolci bodo na Pobrežju še vedno malicali na hodniku poleg sanitarij. Po besedah občine vse do leta 2013 ali celo 2014.

“Naši otroci se prehranjujejo izmenično na hodniku. Nimamo namreč jedilnice. Telovadnica je še pokrita z nevarno salonitno kritino, pozimi pa je v tej stavbi mrzlo, saj telovadnice zaradi stare gradnje ne moremo segreti na več kot 13 stopinj,” je zaskrbljena Almira Lipnik, podravnateljica mariborske osnovne šole (OŠ) Toneta Čufarja na Pobrežju.

Za kulturo denar je

Nerazumljivo. “Ne razumem, kako bo lahko občina namenila več kot 50 milijonov za še eno gledališče na obrežju Drave in se denar kar najde, za šole pa ni denarja,” so besede enega izmed staršev osnovnošolca OŠ Tone Čufar.

Podžupan Mikl očitke zavrača z besedami, da denarja, ki je namenjen v tem primeru za gledališče, ne morejo na občini kar tako dati za šolstvo.

“Verjamem, da potrebujemo tudi gledališča, vendar če bi lahko sama odločala, bi najprej namenila denar za otroke in šole,” pa svoje mnenje izraža še podravnateljica pobreške šole.

Obljube za 2013
V takšnih pogojih se bo na OŠ Tone Čufar letos šolalo 360 otrok. Kot dodajajo vodilni, imajo tudi težave z inštalacijo, več kot 30 let stara okna pa ponekod sploh še niso bila zamenjana. Da denarja za obnovo ni, nam je pojasnil tudi Milan Mikl, podžupan Mestne občine Maribor (MOM), ki je zadolžen za šolstvo.

“Vemo, da je omenjena šola v zelo slabem stanju. Dokumentacija in gradbena dovoljenja so že izdana. Potrebovali bi okoli tri milijone evrov,” razlaga Mikl.

Starši otrok, ki obiskujejo to šolo, pa počasi izgubljajo potrpljenje. Na nevzdržne razmere so že večkrat opozorili vodstvo šole, ki pa ima zvezane roke.

“Z občine so nam vsaj sporočili, da smo na prioritetnem seznamu ter da bomo prišli na vrsto leta 2013 ali 2014. Zlate starše in otroke imamo, da so potrpežljivi in da razumejo razmere,”
dodaja Lipnikova.

O odpuščanju še nič
Ni pa omenjena šola edina, ki je potrebna prenove. Dela v tem trenutku potekajo še na OŠ France Prešeren in OŠ Boris Kidrič, kjer poteka prenova skupnih prostorov v kleti.

“Pouk smo organizirali tako, da učenci ne bodo čutili gradbenih del. Urnika nam ni bilo treba prilagajati,”
pojasnjuje Marta Otič, ravnateljica OŠ France Prešeren.

Dela, ki jih v celoti financira občina, so ocenjena na 4,8 milijona evrov. Končana pa bi naj bila do prihodnjega šolskega leta. Takrat naj bi omenjeni šoli združili. Kot še dodaja Mikl, še ni znano ali bodo zato morali krčiti število učiteljev na omenjenih šolah. “Kakšna bo organizacija združenih šol, za zdaj ne bi želeli komentirati,” pa še dodaja Otičeva.

Novi strehi
Gradbena dela bodo z začetkom šolskega leta potekala še na OŠ Draga Kobala, kjer prenavljajo streho in električno inštalacijo. Novo streho pa bo dobila tudi OŠ Slave Klavore. “Pouk ne bo moten nikjer, so mi zagotovili ravnatelji,” pa poudarja podžupan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.