Slovenija
22 ogledov

Ni denarja za štipendije

(Foto: Barbara Leskovar) Žurnal24 main
V Študentski organizaciji Slovenije zgroženi nad zamikom podeljevanja štipendij in nižanjem cenzusa. "Vlada je tako pokazala vrednost svojih obljub," so ogorčeni študenti.
"Minister za delo Ivan Svetlik in premier Pahor sta obljubila, da se bodo nove državne štipendije podelile že s 1. septembrom 2012, tudi s sočasnim sprejetjem zakona o štipendiranju, ki je trenutno v parlamentarni obravnavi," opozarjajo v ŠOS.

Premier Borut Pahor se ni držal obljub, so ogorčeni v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS). Kot so zapisali v sporočilu, je Pahor ob sprejemanju zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev študentom obljubil več štipendij. A na četrtkovi seji je vlada potrdila novelo zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, v katerih spreminja določbo o začetku veljavnosti omenjenega zakona s 1. junija 2011 na 1. januar 2012 za vse socialne transferje, s tem pa prestavlja tudi podelitev novih štipendij na januar 2012 in znižuje cenzus.

Razlog, navaja ŠOS, naj bi bilo prepočasno uvajanje novega centraliziranega sistema, saj so ugotovili, da ta do poletja še ne bo operativen.

Zamolčali tudi zniževanje cenzusa
Po navedbah ŠOS je ministrstvo za delo javnosti zamolčalo tudi zniževanje cenzusa s 64 odstotkov neto povprečne plače na 53 odstotkov neto povprečne plače na osebo. "S tem pa je vlada prekršila tudi vse svoje dogovore in tako tudi javnosti pokazala vrednost svojih obljub," menijo v ŠOS.

V ŠOS so zgroženi tudi nad dejstvom, da se bo z novelo v zakon vstavil člen, ki bo 16 tisoč dijakom protiustavno odvzel že pridobljeno pravico do državne štipendije s tem, da jo premakne v status mirovanja. V ŠOS se resno sprašujejo, ali so bili vsi dogovori oziroma obljube na področju štipendiranja res samo slepilo, da bi se sprejel zakon o malem delu.

Za štipendije ni denarja
Davor Dominkuš
, generalni direktor direktorata za socialne zadeve na ministrstvu za delo, je na očitke odgovoril, da se cenzus ne niža, ampak se le začasno zamrzuje najvišji razred za pridobitev državne štipendije, in sicer za obdobje šolskih let 2011/12 ter 2012/13, kar je posledica primanjkljaja denarja v državnem proračunu v delu, ki je namenjen štipendijam.

Glede obljub o novih državnih štipendijah s 1. septembrom 2012 pa je dejal, da je minister to obljubil v primeru podpore zakonu o malem delu, ker bi s spremenjeno koncesijsko dajatvijo zagotovili 30 milijonov dodatnih sredstev za financiranje štipendij. Ker zakon ni bil sprejet, ni možno iz koncesijske dajatve študentskih servisov zagotoviti toliko denarja, da bi se lahko omogočile višje štipendije, kot je bilo to predvidno z zakonom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.