Slovenija
83 ogledov

Ni doplačila, ni zdravila

Zdravila Dejan Mijović
Zdravilo tritace. S trikom in dogovorom z lekarnami naj bi farmacevti dobili več denarja pacientov.

Pacientom, ki jim zdravnik proti visokemu krvnemu tlaku predpiše zdravilo tritace, bi morali v lekarnah ponuditi drugo zdravilo brez doplačila, a jim ga ne, so nas opozorili naši viri. "Rečejo jim, da menjava za generično zdravilo ni mogoča in da morajo plačati oziroma doplačati," so opisali in dodali, da "gre za dogovor, ki so ga sklenile lekarne s proizvajalcem, ker je ta vedel, da bo prodaja tega zdravila padla praktično na nič".

Trik za več denarja

Ker se je tritace po novem pravilniku pocenil, je proizvajalec od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zahteval, naj ga odstrani z liste zamenljivih zdravil. Ker zdravilo ni več na listi, cena ni regulirana in jo lahko določijo sami. Zdravilo je zdaj v celoti samoplačniško, a to podrobnost lekarne ljudem z recepti menda zamolčijo.

ZZZS ni imel izbire

Na ZZZS so vlogo za izločitev tritaca z liste najprej zavrnili, a po zaostritvi zahteve niso imeli druge izbire kot zdravilo izločiti z liste. Lekarne so prosili, naj zdravilo zamenjujejo za paralele. "ZZZS nima dodatnih stroškov, saj bi bolnik v vsakem primeru prejel eno od paralel, ki so medsebojno zamenljive," so pojasnili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.