Slovenija
41 ogledov

"Ni dostavil dokazil"

Kolar si kuha v štedilniku na drva, a jih nima s čim razžagati. (Foto: Nada Čern Žurnal24 main
Marjan Kolar. Odklopili so mu elektriko in ukinili socialno pomoč. CSD in varuh človekovih pravic: Do pomoči ni upravičen.

Pavlova vas pri Pišecah. Marjan Kolar živi v hiši brez elektrike. Odklopili so mu jo, ker ni poravnaval računov, ki zdaj znašajo 744 evrov. Poravnal jih ni, ker nima denarja, saj je brez službe, socialna pa mu je ukinila pomoč. O Centru za socialno delo (CSD) Brežice nima lepega mnenja, tam pa naj bi ga zaradi težavnosti celo prijavili policiji.

Odklop elektrike
Elektro Celje: “Zaradi neplačanih računov smo Kolarja opominjali že junija, julija smo mu hoteli elektriko odklopiti, a je trdil, da mu bo na pomoč priskočil CSD Brežice. Avgusta smo ga povabili v Krško, kjer naj bi podpisal pogodbo o obročnem odplačevanju, a tega ni storil. Ko smo izvedeli, da ni upravičen do socialne pomoči, smo mu elektriko odklopili in mu pozneje ponudili možnost plačila dolga v dveh delih, a nas je zavrnil.”

Živi ob svečah
Živim ob sveči, drv mi zmanjkuje, nimam denarja za bencin, da bi si nažagal novih,” razmere opisuje Kolar, ki je bil do marca oskrbnik Tončkovega doma na Lisci. “Enkrat sem dobil denarno pomoč in trikrat socialno podporo, ki so mi jo ukinili, češ da živim v skupnem gospodinjstvu z žensko in da moram prinesti še podatke o njenih dohodkih,” je ogorčen. “Na Elektru Celje sem poskušal doseči obročno odplačevanje dolga, pa mi niso ugodili,” še pove.

CSD redkobeseden
Pri dodeljevanju denarnih socialnih pomoči in drugih prejemkov upoštevamo veljavne predpise – tudi v primeru gospoda Kolarja,” so bili kratki na brežiškem CSD in dodali, da za podrobnejšo razjasnitev potrebujejo njegovo pisno soglasje. “Zdaj gre za tajnost podatkov, ko pa so s CSD hodili po vasi in sosede spraševali, kaj delam in kako živim, pa ni šlo za tajnost podatkov,” je jezen Kolar, ki se je obrnil tudi na varuha človekovih pravic.

Varuh ne more pomagati

Kolar je navajal, da mu na CSD Brežice ne prisluhnejo dovolj in mu ne želijo pomagati,” so povedali v uradu varuha človekovih pravic. “Želel je, da posredujemo tudi zaradi postopka ugotavljanja, ali živi v zunajzakonski skupnosti, kar on ostro zanika,” so pojasnili za Žurnal.
 Ugotovili so, da mu je CSD pomagal z izredno denarno pomočjo, ker pa ni dostavil ustreznih dokazil oziroma ker je za ta denar kupil tudi alkohol in cigarete, je pravico do take pomoči izgubil za 18 mesecev.

Kako naj plačam tak znesek v dveh obrokih, če sem brez prebite pare!
Marjan Kolar

Kolar je zatrdil, da je kupil le dve pivi, še naprej je prosil za socialno pomoč, a je bil zavrnjen. Junija mu je bila pomoč odobrena, a je vmes začel dobivati nadomestilo za brezposelnost, o čemer CSD ni obvestil, zato mora zdaj vrniti dobrih 300 evrov pomoči. “Varuh ne more doseči, da bi nekdo prejel socialno pomoč, če do nje ni upravičen,” pravijo na uradu varuha, kjer so Kolarju svetovali, naj izkoristi pritožbene poti, če se z odločitvijo CSD Brežice ne strinja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.