Slovenija
223 ogledov

Ni hujšega vonja kot po trohnečem truplu

Čistilci se pri svojem delu zavarujejo s primerno zaščitno obleko. Žurnal24 main
Na krajih nasilnih smrti zmeraj ostanejo sledi dogodka, ki jih morajo odstraniti čistilci z res dobrim želodcem.

Ko se za zaprtimi vrati zgodi nasilna smrt, se družina po navadi ne izseli, zato je treba počistiti vsako sled dogodka in odstraniti vse telesne tekočine, ki bi lahko bile nevarne in gojišče s krvjo prenosljivih bolezni. Sorodniki umrlih se morajo znajti po svoje, saj pri nas ne obstaja specializiran servis, ki bi skrbel samo za takšne primere, čiščenje tudi ni v pristojnosti policije.

 

400 evrov

V ZDA, kjer je okoli 200 tisoč umorov na leto, je čiščenje kraja zločina izjemno donosen posel. Registriranih je 300 podjetij, ki na uro zaračunajo krepkih 400 evrov. Tako lahko čiščenje močno okrvavljene sobe stane tudi več kot dva tisoč evrov.

Stroške krije zavarovalnica. V primeru umora lahko položnico pošljejo zveznemu uradu za poravnavo.

Ni prostora za površnost
Na krajih nasilnih smrti je veliko krvi, zato prostora za površnost ni. Večje težave nastopijo, ko naletijo na razpadajoče truplo. Za tem ostanejo ostanki utekočinjene kože, razpadlih delov telesa in črvi, ki po stanovanju raznašajo kri. Zaradi amoniaka, ki nastaja ob razpadanju, je smrad neznosen. "Po treh tednih so sosedje prijavili, da iz stanovanja starejše ženske smrdi. Truplo so ravno odnesli, tudi črvi in muhe so se zaredili. Ni hujšega vonja," pravi Damjan Zonta iz čistilnega servisa Vedno čisto, enega izmed redkih, ki že ima tovrstne izkušnje. Kot pravi, moraš imeti za to delo predvsem dober želodec.


S suho paro do sterilnosti
"Preden se lotimo dela, se je treba ustrezno zaščititi, po navadi s kombinezonom za enkratno uporabo, masko in rokavicami," pojasnjuje Zonta. Začnejo z velikimi kosi, ki jih pomečejo v smeti, kar ostane za pokojnikom, pospravijo v posebne vreče in odvržejo na posebno deponijo za biološke odpadke. "Mislim da smo poleg dveh bolnišnic edini, ki imamo stroj za biodekontaminacijo. V prostor spustimo suho paro z vodikovim peroksidom, ki  prostor v slabi uri popolnoma očisti," pravi Zonta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.