Slovenija
19 ogledov

Ni Maksa, so pa turisti

Scena 15.01.12, slovesnost, epk, foto: bc/mediaspeed Žurnal24 main
EPK pred koncem. Učinki vidni šele v prihodnosti, pravijo pri Mariboru 2012.

Prestolovanje Evropske prestolnice kulture (EPK) se ta konec tedna simbolično zaključuje. Po podatkih pisarne EPK so letos našteli okoli dva milijona obiskovalcev. "Številni učinki leta prestolovanja bodo vidni šele v prihodnosti, že danes pa je očitno, da se je povečal turistični obisk, obenem pa se je spodbudila nova oblika turizma – kulturni turizem. Mesta so se v regiji povezala, prav tako institucije in ustvarjalci, kar bo ostalo kot pomembna razvojna priložnost tudi v prihodnje, saj se bodo nadaljevali sodelovanja ali koprodukcije na različnih področjih," je za Žurnal24 pojasnila Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica Javnega zavoda Maribor 2012.

Infrastrukture ni

Kljub prvotnim visokoletečim napovedim, da bo EPK dodobra spremenila mesto, saj naj bi ob Dravi zraslo kar nekaj nove infrastrukture, temu danes ni tako. Mariborčani niso dobili obljubljenega centra Maks na desnem bregu Drave, kjer bi dobila prostor tudi nova Umetnostna galerija Maribor, začela se ni niti gradnja nove knjižnice. Zavod je imel kar nekaj mesecev hude likvidnostne težave, saj od Mestne občine Maribor (MOM) niso dobili denarja.

Največ za Festival Maribor

Kot so pojasnili v Mariboru 2012, je bilo do zdaj za programe EPK porabljenega 11,7 milijona evrov, načrtujejo pa, da bodo porabili še 3,3 milijona. Po podatkih Supervizorja je največ denarja šlo na račun Društva Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije za Festival Maribor, in sicer skoraj 1,1 milijona evrov. Sledi Exodos iz Ljubljane, ki je bil koproducent več predstav v okviru Terminala 12; ta je prejel nekaj več kot 780 tisoč evrov. Smiljan Kreže, prek katerega je šla celotna otvoritvena slovesnost EPK, ki je produciral Piše se leto in Oder Poštna, pa je prejemnik nekaj več kot 520 tisoč evrov. "Ko me srečajo kolegi, ki vidijo po Supervizorju, koliko sem prejel, mi pravijo, da naj vsaj špricer častim. Resnica pa je, da sem sam za odprtje dobil okoli deset tisoč evrov honorarja in nič več. Preostalo so sredstva, s katerimi so se plačali ozvočenje, tehnika, izvajalci in podobno," je za Žurnal24 pojasnil Kreže. Hiša knjig, založba KMŠ, pa je za zdaj peta na lestvici prejemnikov sredstev s strani Maribora 2012, in sicer so dobili 370 tisoč evrov.

Komentarjev 1
  • vico 17:09 17.december 2012.

    ja sej lah se pohvalt z vasim epk kje ze u Novem Mestu,Velenju...kr neki.bedaki pa taki