Slovenija
100 ogledov

Ni ne plače ne službe

Frizerki v podjetju Kemična čistilnica in pralnica Jesenice že tri leta nista pr Žurnal24 main
Iz današnje gorenjske izdaje Žurnala24: Jesenice. Zaposleni v mestni frizeriji ostali brez regresov, plač in plačanih prispevkov. Sindikat toži lastnico.

"Včeraj mi je prenehalo delovno razmerje, v rokah pa še vedno nimam niti delovne knjižnice niti potrdila o plačah, da bi se lahko prijavila na zavod za zaposlovanje," je včeraj obupana dejala nekdanja zaposlena v Kemični čistilnici in pralnici Jesenice, ki ni želela biti imenovana.

Lastnica je vsako jutro ves inkaso brez dokumentov lastnoročno pobrala od zaposlenih, kje je ta denar, se ne ve.
Milena Koselj Šmit, predsednica Sindikata Neodvisnost Gorenjske

V frizerskem salonu (Jeseničani mu pravijo mestna frizerija), ki spada v to podjetje, zaposlene že od leta 2008 niso prejele poletnega regresa, plačo od lanskega junija dobivajo po obrokih, celo zadnjo plačo so prejele oktobra lani, novembrske le del, na decembrsko pa še čakajo. Poleg tega delavke dobivajo le minimalno plačo. "S sodelavko sva bili šokirani še, ko sva izvedeli, da tudi prispevki za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje niso plačani," je povedala omenjena, ki je ostala tudi brez službe, saj ji je direktorica podjetja Milena Krupenko Ivankovič odpovedala pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov.

Dva tisoč za regrese
Dolg
. Milena Krupenko Ivankovič, direktorica Kemične čistilnice in pralnice Jesenice, ki ima poleg čistilnice in frizerskega salona tudi knjigovodski servis A-kont, knjigovodski servis Jesenice, odpuščeni delavki za neizplačane regrese dolguje dobrih dva tisoč evrov.

Odpuščena frizerka – v podjetju je delala sedem let – od delodajalke ni dobila vseh papirjev, s katerimi bi se lahko prijavila na zavodu za zaposlovanje, v veliki negotovosti pa je tudi druga od treh zaposlenih – ena je pred časom sama dala odpoved –, ki je v tem podjetju zaposlena že 38 let in se bo aprila upokojila. "Ta čas sem doma na dopustu, delati naj bi začela v ponedeljek, a nimam pojma, kaj me čaka v službi," je za Žurnal24 razočarana dejala druga od zaposlenih, ki prav tako ni želela biti imenovana.

"Za odpoved ni razlogov"
V Sindikatu Gorenjske regije Neodvisnost menijo, da za odpoved pogodbe o zaposlitvi ni utemeljenih razlogov, lastnico podjetja Krupenko Ivankovičevo tožijo za izplačilo regresa za tri leta, preverjajo pa tudi, ali so bile plače sploh pravilno obračunane.

"Naivno verjeli obljubam"
"Danes (včeraj, op. p.) sem jo klicala, da bi jo pozvala, naj da odpuščeni delavki delovno knjižico in potrdilo o plačah, a se ne oglaša na telefon, zato jo bomo k temu pozvali še pisno. To je tipičen slovenski primer. K temu ni več kaj dodati. Na žalost so zaposlene predolgo verjele obljubam, k nam bi morale priti že po prvem neizplačanem regresu," je poudarila Milena Koselj Šmit, predsednica sindikata.

In kolikšne so možnosti, da dobita zasluženi denar? Koselj Šmitova meni, da so, še posebno zato, ker so nepremičnine tega podjetja naprodaj in bo denar mogoče izterjati. Kdaj bo plačala regrese, plači in prispevke, smo želeli vprašati tudi Krupenko Ivankovičevo, a se na naše telefonske klice včeraj ni oglasila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.