Slovenija
4689 ogledov

Ni nujno, da boste v tem primeru po nesreči dobili odškodnino

manjša prometna nesreča Profimedia
Če podpišete zgolj Evropsko poročilo o prometni nesreči, to še ni zagotovilo, da boste dobili izplačano odškodnino.

Boštjan J. Turk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V naši novi rubriki pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarja na vaše pravne dileme. 

Mene pa zanima, ali je pri prometni nesreči treba vselej obvestiti policijo, ali pa je dovolj, če s soudeležencem podpiševa le Evropsko poročilo o prometni nesreči? 

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. To je odvisno od tega, v katero kategorijo se uvršča prometna nesreča. Udeleženci prometne nesreče morajo načelno čim prej obvestiti policijo oziroma center za obveščanje. 

Še pred tem morajo omogočiti nemoteno odvijanje prometa, postaviti varnostni trikotnik in vklopiti vse štiri smernike. Če se je kdo v prometni nesreči poškodoval, je treba o prometni nesreči obvezno obvestiti policijo (113) in nujno medicinsko pomoč (112). 

V primeru, če je prišlo do tako imenovane prometne nesreče 1.kategorije, se pravi do prometne nesreče, pri kateri je nastala le materialna škoda na vozilih, ni treba poklicati policije in zadostuje, da udeleženci izpolnijo in podpišejo le Evropsko poročilo o prometni nesreči ali na drug sporazumen način izmenjajo osebne podatke ter podatke o vozilih. 

A pozor – zgolj podpisano Evropsko poročilo oziroma podpisane druge izjave glede odgovornosti za materialno škodo ne predstavljajo nobenega jamstva za izplačilo odškodnine, saj priznanje odgovornosti na takem poročilu oziroma izjavi ni pravno zavezujoče, zato je tudi v takih primerih priporočljivo poklicati policijo, saj njena prisotnost olajša dokazovanje in pot do odškodnine preko zavarovalnice. 

V vseh drugih primerih, se pravi v primerih prometnih nesreč 2. 3. in 4. kategorije (ko je bila najmanj ena oseba bodisi lahko bodisi hudo telesno poškodovana, ali ko je kdo zaradi posledic prometne nesreče umrl ali je zaradi posledic nesreče umrl v 30 dneh po nesreči), pa je treba - kot omenjeno zgoraj - obvezno obvestiti policijo.  

Mag. Boštjan J. Turk

Komentarjev 1
  • pilotko 08:15 20.maj 2023.

    Če ni dovolj eu poročilo in slike situacije s telefonom, kaj je potem še treba storiti? Ja seveda zavarovalnica se itak izmotava na vse načine da ni ob denar.