Slovenija
48 ogledov

Ni odvetnika, ni otroka

Otrok Reuters
Posvojitve v tujini. Sporazum z Rusijo še kar v usklajevanju, iz Makedonije vse manj otrok.

Slovenija in Rusija še nista podpisali dvostranskega sporazuma, ki bi olajšal in predvsem pocenil postopek posvojitve otroka v Rusiji. "Naše ministrstvo je vsebino  pogodbe še lani notranje uskladilo, rusko ministrstvo za izobraževanje  in  znanost pa vsebino še usklajuje," pojasnjujejo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kjer so podpis sporazuma napovedali že večkrat, nazadnje za konec lanskega leta.

Rusija je država, kjer slovenski starši posvojijo največ otrok. Lani jih je v Slovenijo prišlo pet, leto prej pa rekordnih 19. "Posvojitve iz Rusije potekajo tudi v času, ko se državi o dvostranskem sporazumu še usklajujeta. Starši, ki izpolnjujejo pogoje, lahko otroka iz Rusije posvojijo v od šestih do devetih mesecih," pravi Katarina Tomšič, ki vodi pisarno za svetovanje pri mednarodnih 
posvojitvah.

Manj posvojitev iz Skopja

Stroški posvojitve v Rusiji se gibljejo med 25.000 in 30.000 evri. Poleg prevoza in nočitev je treba plačati stroške prevajalca ter storitev sodišča in veleposlaništva, največji delež pa gre za odvetniške storitve.

Posvojitve v Rusiji so namreč v pristojnosti sodišč. "Prav bi bilo, da bi starši plačali le nujno potrebne stroške, vendar se bojimo, da se bo število posvojitev po podpisu sporazuma z Rusijo bistveno zmanjšalo, kot se je to zgodilo z Makedonijo," še pravi Tomšičeva in pojasnjuje: "Po uradnih informacijah otrok za posvojitev ni. Ko pa se pojavi posrednik, ki mu starši plačajo, se otrok nekako najde. Seveda so te stvari nedokazljive." Sporazum o meddržavnih posvojitvah med Slovenijo in Makedonijo je začel veljati leta 2008. Na leto iz Makedonije posvojimo enega ali dva otroka, predlani celo nobenega.

Komentarjev 2
  • titty 18:47 20.april 2014.

    Tudi za posvojitev v Sloveniji se plača raznim društvom.

  • maresem 16:44 20.april 2014.

    Barabe oderuške odvetniške služijo na ta račun. Da jih ni sram.