Slovenija
18 ogledov

Ni plač, zato stavkajo

V Tomu so se odločili za stavko, potem ko so bili obveščeni, da plač do 25. sept
1/4
Žurnal24 main
Stavka. Težave v mokronoškem Tomu. Proizvodnja stoji tudi na Koroškem.

Blokirani računi

• Prevzem Nove opreme. Podjetje Tom, tovarna opreme, iz Mokronoga ima blokirana dva od sedmih transakcijskih računov.

• Podjetje Tom je leta 2003 prevzelo podjetje Nova oprema v Slovenj Gradcu, ki je takrat imelo 200 zaposlenih.

 “Delavci že od julija niso prejeli plače v celoti, avgustovske plače pa še sploh ne,” Lojze Raško, sekretar v Območni organizaciji Podravje in Koroška Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, razkriva razloge za stavko v slovenjgraškem delu podjetja Tom iz Mokronoga in invalidskem podjetju Tomip.

Le 300 evrov plače
Skupaj s 55 zaposlenimi stavkajo tudi vsi zaposleni na sedežu podjetja v Mokronogu. Delavci so se za stavko odločili, potem ko so bili obveščeni, da avgustovskih plač do 25. septembra ne bodo dobili. “Nazadnje so prejeli 300 evrov neto julijske plače. Kako naj ljudje preživijo brez denarja?” se sprašuje Raško.

55 zaposlenih se je pridružilo stavki zaposlenih na sedežu podjetja v Mokronogu.


Podjetje v stečaj

Zaradi plačilne nesposobnosti je vodstvo Tomipa, ki ima 37 zaposlenih, predlagalo stečaj podjetja. “Stečaj je bil že dolgo v zraku,” dodaja Raško. Sicer pa predsednik uprave mokronoškega podjetja Tom Bruno Gričar pojasnjuje, da je bil stečaj invalidskega podjetja opredeljen že v programu poslovne reorganizacije: “Velikoserijska proizvodnja v Slovenj Gradcu pa ostane.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.