Slovenija
1353 ogledov

Ni potrebe po paničnem nakupovanju

Jože Podgoršek Nebojša Tejić/STA
Čeprav je covid kriza vplivala na področje kmetijstva, minister za kmetijstvo Jože Podgoršek zagotavlja, da je hrane dovolj.

Epidemija koronavirusa je vplivala tudi na področje kmetijstva. "Še vedno trdim, da je hrane dovolj in ni potrebe po ustvarjanju zalog in paničnem nakupovanju," je dejal minister za kmetijstvo Jože Podgoršek. V nekaterih sektorjih v teh dneh čutijo velike težave pri prodaji izdelkov. O težavah poročajo iz sektorjev prašičereje, govedoreje, sadja in zelenjave ter vinarstva.

Minister je zato pozval vse deležnike v verigi, da solidarno prispevajo k temu, da se hrana slovenskega porekla odkupuje. »Prosimo potrošnike, da s svojim nakupnim odločanjem izbirajo hrano lokalnega izvora,« se je obrnil na državljane.

Sektorju prašičereje bo na pomoč priskočila tudi vlada. Minister je pojasnil, da je omenjeni sektor v težavah ne le v Sloveniji, ampak po vsej Evropi. Na današnji seji bodo obravnavali predlog dodelitve pomoči, ki je vreden približno 700 tisoč evrov. Več o tem bo znanega po seji vlade. Pomoč naj bi bila izplačana še letos.

"Če smo v prejšnjem tednu prosili, da martinovanje izvedemo na podlagi priporočil NIJZ, tudi koline izvedimo tako, da varujemo svoje zdravje in zdravje vseh, ki pri tem sodelujejo."

Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo

Tradicionalni slovenski zajtrk bodo ponovili

20. novembra bomo že desetič obeležili dan slovenske hrane. V normalnih razmerah bi ga v obliki tradicionalnega slovenskega zajtrka obeležili tudi v vrtcih in šolah. V prejšnjih devetih letih so razdelili več kot 2,5 milijona tradicionalnih zajtrkov.

Tudi pri pouku na daljavo bodo učenci obeležili dan slovenske hrane in pomen hrane lokalnega porekla. "Ko bo to mogoče, bomo ponovili tradicionalni zajtrk v šolah," je napovedal minister.

Jutri se bodo z drobno pozornostjo spomnili tudi zdravstvenih delavcev. Razdelili jim bodo več kot 42.000 slovenskih jabolk. Spomnili se bodo tudi na najbolj ranljive skupine in na vse, ki v zavodih skrbijo za naše najbližje, je dodal minister.

Spomnil je na problem zavržkov hrane in povedal, da je v pripravi strategija. "Tudi s tem lahko vplivamo na boljše cenovne pogoje in na to, da hrane, ki je užitna ne mečemo v koše za smeti," je dodal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar praufo
    praufo 14:54 19.november 2020.

    upam da majao vsi ti prašiči pri koritu dostop do dobre hrane, da jim dobro kuhajo in da se lepo nažirajo ... tako kot vse prasice pri koritu ... dober tek

  • miho 12:30 19.november 2020.

    Kmet je prodajal gostinskim obratom. Zdaj, ko gostinski obrati ne odkupujejo, pa namesto, da bi sklenil pogodbo s trgovino ali prehrambeno industrijo, ki prodaja svoje proizvode trgovinam, čaka, da bodo gostinski obrati spet delali. Trgovinam pa manjka sveže hrane (tako ...prikaži več direktno iz kmetijstva kot tudi iz prehrambene industrije). Tako si predstavljam to, kar se dogaja...

  • miho 12:25 19.november 2020.

    Ne vem, ali se zdaj manj je kot se je v preteklih letih ali je problem s produkcijsko - distribucijsko verigo? Izgleda, da kmetje ne dobijo pravega kupca, kupci (trgovine, prehrambena industrija) pa ne pravih dobaviteljev,...