Slovenija
104 ogledov

"Ni pravne države"

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Obsojena na podlagi dokazano ponarejene dokumentacije. Zdravnik brez sankcij.

"Ni pravne države. Naša država ni pravna država, je daleč od tega," ogorčeno ugotavlja Andreja Ciranski, ki je morala zaradi ponarejene zdravstvene dokumentacije v izolski bolnišnici svoji sosedi v Piranu Vilmi Štangl plačati odškodnino v višini 3.500 evrov. "Nepravilnosti v zdravstveni dokumentaciji pa so ostale brez sankcij," so ugotovili tudi na uradu varuha človekovih pravic, kamor se je nazadnje obrnila po pomoč.

"Znani zdravnik, ki še vedno dela v izolski bolnišnici, Duilio Peroša, je ambulantni karton datiral za 11 dni nazaj, pravi datum je popravil kar s flomastrom in tako je izpadlo, da je za vse poškodbe sosede Štangl kriv moj senčnik, ki je padel z balkona, in ne njen padec v stanovanju," okoliščine deset let dolgega pravdanja pojasnjuje Andreja Ciranski.

Izvedenca se ne da zlahka razrešiti
Toda sodišče ji ni ugodilo, čeprav je upravni nadzor v bolnišnici Izola pokazal utemeljen sum ponarejanja in prirejanja medicinske dokumentacije sosede Vilme Štangl. Celo vrhovno državno tožilstvo je ugotovilo, da je tožilec ravnal prenagljeno, ko je zavrgel ovadbo Andreje Ciranski. Čeprav je bil na napako opozorjen, je zaradi zastaranja ni bilo mogoče odpraviti. Da je medicinska dokumentacija prirejena, je ugotovila tudi strokovna komisija pravosodnega ministrstva, ki pa izvedencu ni dokazala osebne vpletenosti v prirejanje, zaradi česar ga ni mogla razrešiti, je primer Andreje Ciranski pojasnil namestnik varuha človekovih pravic Ivan Šelih.

Tožilec ni hotel ukrepati
"Kljub nespornim dokazom, da so bili ambulantni kartoni ponarejeni in medicinsko mnenje narejeno brez kakršnekoli osnove – to so ugotovili tako policija kot tožilstvo, pa tudi ministrstvi za zdravje in pravosodje –, je sodišče ukrepalo proti meni," razlaga Andreja Ciranski.

Glavni krivec je po njenem koprski tožilec Slavko Ožbolt, ker ni ukrepal – ne zato, ker ni vedel, ampak ker ni želel ukrepati proti zelo znanemu zdravniku. "Tukaj je šlo za povezavo med odvetnikom Vilme Štangl, zdravnikom in tožilcem. Na Obali se vsi med sabo poznajo," je razočarana Andreja Ciranski, ki se je po neuspešnem boju s sodnimi mlini obrnila na varuha človekovih pravic, kjer pa so ji zaradi pravnomočne sodbe in zastaranja lahko samo svetovali obnovo pravdnega postopka.

Obljuba dela dolg
So pa uradu varuha z ministrstva za pravosodje obljubili popravke pravilnika o pogojih za razrešitev sodnih izvedencev, saj jih je urad opozoril na nepravilnosti pri njihovem delu – še posebej pri odločanju o dodelitvi otrok enemu od staršev ob razvezah. "Naleteli smo na mnenja vprašljive kakovosti, na katera so nas opozorili celo sami izvedenci, ki so zaradi nepravilnosti odstopili," je danes povedala varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.