Slovenija
16 ogledov

"Ni prostora za vaše in naše"

Jernej Pikalo
1/10
Anže Petkovšek
Pikalo. Zagovarja javni šolski sistem, enake možnosti izobraževanja za vse, proti spreminjanju normativov, koncesije pa bi podpisoval "s tresočo roko".

Pristojnemu državnozborskemu odboru se je predstavil kandidat za ministra za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Resor šolstva, znanosti in športa je po njegovem mnenju perspektiven, a tudi relativno občutljiv, zato je treba končati eksperimentiranje. Enostranski in hitri posegi ne pridejo v poštev, je dodal. Izpostavil je, da resorju izobraževanja, znanosti in športa "ni prostora za naše in vaše", pa tudi ne za ideološke zgodbe.

Odbor je Pikala tudi potrdil kot primernega kandidata.

Z vlaganji do enakih možnosti

Če bo minister, bo Pikalo zagovarjal avtonomijo šolskega sistema in strokovnih odločitev, sodelovanje s strokovno javnostjo ter vsemi deležniki, brez enostranskih dejanj in "z veliko več dialoga".

Poudaril je tudi pomen vlaganja v sistem izobraževanja. Treba je omogočiti enake možnosti za vse, meni Pikalo, tudi pri neformalnih sistemih izobraževanja oziroma prenosu znanja in izkušenj s starejših na mlajše. Po njegovih besedah je namreč znanje javno dobro, ki mora biti dostopno vsem starostnim skupinam. Ob tem je izpostavil tudi pomen multikulturalizma, vzgoje in aktivnega državljanstva.

Poudarek depriviligiranim skupinam in kakovosti

Na področju predšolske dejavnosti je po mnenju Pikala treba ohraniti obstoječe stanje, je pa poseben poudarek treba dati deprivilegiranim skupinam in socialno manj spodbudnim okoljem, pa tudi poenotiti standarde in cene varstva predšolskih otrok. Ob pregledu sistema pa je treba odpraviti anomalije, je dodal.

Tudi pri osnovnih in srednjih šolah je treba ohraniti obstoječe, meni Pikalo, ključen poudarek pa mora biti na kakovosti. Pri poklicnem izobraževanju je sicer treba sodelovati z delodajalci, a obenem je poudaril, da si mora vsak posameznik izbrati študij, ki si ga želi.
O združevanju javnih zavodov je kandidat dejal, da je treba premisliti, ali je to res potrebno, tudi z vidika dodane vrednosti. "Rekel bom ne spreminjanju normativov v šolstvu," je še poudaril.

Popularizirati je treba naravoslovje

Na področju visokega šolstva je Pikalo poudaril predvsem vprašanje Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu. Visokošolski prostor je po njegovih besedah treba odpreti, kolikor je mogoče široko, saj bo to državi zagotavljalo ne le dotok študentov, ampak tudi prenos znanja v tujino. Po njegovi oceni je treba popularizirati tehniko in naravoslovje, saj gre za poklice prihodnosti.

Previdnosti pri zasebnih zavodih

Pikalo se je dotaknil še podeljevanja koncesij zasebnim zavodom in poudaril, da je za podeljevanje koncesij tam, kjer ni javnega programa in je to smiselno. Treba je biti previden pri financiranju zasebnih zavodov in "s tresočo roko podpisovati koncesije", je dejal, saj morajo biti smiselne vsebinsko in ne le finančno. Izpostavil je še potrebo po sprejetju zakona glede financiranja visokošolskih zavodov, glavni cilj pa mora biti dolgoročno stabilno financiranje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.