Slovenija
14 ogledov

Ni prostora za več dojenčkov

Žurnal24 main
Zaradi prezasedenosti ljubljanske porodnišnice bodo morale vse rizične nosečnice tako iz Ljubljane kot preostalih slovenskih porodnišnic do nadaljnega v Maribor.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so sporočili, da so primorani tako iz ljubljanske kot preostalih dvanajstih slovenskih porodnišnic vse nosečnice, ki jim grozi prezgodnji porod ali pri katerih je pričakovati zaplete, ki bi življenjsko ogrožali njo ali novorojenčka, preusmeriti v Univerzitetni klinični center Maribor.

Novorojenčki, ki bi potrebovali intenzivno zdravljenje, pa bodo do nadaljnjega premeščeni na enoto za intenzivno terapijo Kliničnega oddelka za pediatrijo UKC Maribor ali UKC Ljubljana.

Med vzroki za povečano število sprejetih novorojenčkov in s tem prezasedenost enote v UKC Ljubljana navajajo večjo rodnost. V primerjavi z letom 2004 se je število porodov na kliničnem oddelku za perinatologijo UKC Ljubljana povečalo za 25 odstotkov, pojasnjujejo v UKC Ljubljana in navajajo, da se je število novorojenčkov povečalo s 4794 v letu 2004 na več kot 6000 letos. Tako se je ob enakem relativnem deležu prezgodnjih porodov v treh letih povečalo število nedonošenčkov za četrtino.

Ker pričakujejo, da se bo sedanji trend naraščanja števila porodov in večjega števila prezgodnjih porodov nadaljeval, so se v UKC Ljubljana že pripravili na širitev intenzivnih terapij, da bi tudi v primeru izrazitih nepredvidenih konic, kot so nastopile sedaj, lahko sprejel večje število bolnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.